X
 
 

ДНСК прекрати лицензите на 6 фирми за строителен надзор

1542 0
ДНСК прекрати лицензите на 6 фирми за строителен надзор
Снимка: БГНЕС
ДНСК прекрати лицензите на 6 фирми за строителен надзор. От началото на годината дирекцията е наложила санкции за близо 300 хил. лв. на фирми за строителен контрол, съобщават от там.

Мярката по прекратяване на лицензите е във връзка с влезли в сила три наказателни постановления за срок от две години, с които са наложени имуществени санкции на санкционираните юридически лица.

Готвят се нови протести срещу "Златен век", искат оставката на шефа на ДНСК

Инициативният граждански комитет "Лозенец", който е срещу строителството на 34-етажната сграда "Златен век", поиска оставката на директ...

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията е предвидено повишаване на контрола върху надзорните фирми, както от регионалните дирекции за национален строителен контрол, така и от Централно управление. За целта РДНСК ще извършват служебни проверки на комплексния доклад, съдържащ оценка за съответствие на инвестиционните проекти с основните изисквания към строежите.

Освен това се предвижда служебните проверки на ДНСК да обхванат всички издадени разрешения за строеж, с изключение на издадените от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Целта е по-стриктното изпълнение на задълженията и отговорностите на участниците в строителния процес, както и повишаване качеството на строителството, сигурността и безопасната експлоатация на строежите.

За периода януари – септември тази година ДНСК е наложила имуществени санкции на фирми за строителен надзор в размер на близо 300 000 лв. и глоби на физически лица за още над 10 000 лв. За сравнение – за същия период на 2018 г. от ДНСК са наложени имуществени санкции на лица упражняващи строителен надзор в размер на близо 215 000 лв. и глоби на физически лица за над 5 000 лв.

ДНСК се чуди дали да обжалва съдебното решение за строежа на "Златен век"

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) се чуди дали да обжалва съдебното решение, което отмени спирането на строителството на...

Направени са 4341 проверки на фирми, извършващи контрол при строителството на строежи от първа до трета категория. За установени нарушения са съставени 61 акта по ЗАНН, по които са издадени наказателни постановления и 4 заповеди за спиране на строежи.

От началото на годината до сега ДНСК е извършила над 17 000 служебни проверки на издадени разрешения за строеж и заповеди за допълването им, като са отменени 145 разрешения за строеж.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално