Доживотен затвор без замяна за обвинените за атентата "Сарафово" поиска прокуратурата

4279
Доживотен затвор без замяна за обвинените за атентата "Сарафово" поиска прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска да бъде наложено наказание доживотен затвор без право на замяна за ливанците Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, подсъдими по делото за атентата на летище “Сарафово”, предаде репортер на БГНЕС. Те се съдят задочно, защото се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

За днес бяха призовани двама свидетели в съдебната зала.

Разпитват свидетели по делото "Сарафово"

Специализираният наказателен съд ще заседава в четвъртък, 17 септември, по делото за атентата на летище "Сарафово", съобщи БГНЕС. Двам...

Според държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства, че Фарах и Ел Хюсейн са действали като помагачи на физическия извършилтел на терористичния акт алжирския гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Прокурор Щъркелова преразказа свидетелски показания за срещи с тримата, хора, от които са наемали коли или временни квартири, предава БНР.

Представени бяха и събраните по делото доказателства за връзка на Фарах и Хасан ел-Хадж, както и на атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, с военното крило на организацията "Хизбула". За тази връзка говори преди време и главния прокурор Иван Гешев, според когото има данни, че тя е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Главният прокурор каза: "За никого не е тайна, че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране "Хизбула". България не може да бъде привлечена към наказателна отговорност организация и юридическо лице. Затова към наказателна отговорност са привлечени свързани с тази организация лица, някои ги наричат част от военното крило на Хизбула".

Официална връзка с военното крило на Хизбула в кориците на делото обаче няма.

Пледоариите по делото "Сарафово" са на 17 септември

За 17 септември са насрочени пледоариите по делото за атентата на летище "Сарафово". Това обяви в Дупница главният прокурор Иван Гешев....

В емоционална пледоария израелският адвокат на пострадалите Яков Рант настоя съдебният състав да обяви, че обвиняема за терористичния акт е и организацията "Хизбула". Според него клиентите му ще бъдат много натъжени, организацията не бъде включена в обвинителния акт, още повече че утре започва израелската Нова година. Той също така изтъкна, че обещетенията, които трябва да бъдат присъдени на близките на загиналите и на пострадалите трябва да бъдат съобразени с израелското законодателство, т.е по десет милиона на всеки загинал. Общо в началото на делото исковете бяха в размер на 100 млн. лева.

Според служебните адвокати на двамата задочно подсъдими няма преки улики, които да насочват към тяхното участие в атентата. Всички били само косвени. Затова те настояха двамата да бъдат оправдани.

В понеделник ще стане ясна присъдата за атентата в Сарафово

Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

В Спецсъда продължава делото "Сарафово"

Специализираният съд ще заседава на 12 септември по делото за атентата на летище "Сарафово", предаде БГНЕС. Подсъдими по него са Мелиад...

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Съобщено бе, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com