Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

3270
Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратурата е присъединила материалите, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по случая с търг за закупуване на полицейски джипове, стартирал по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, към вече образувано дело за търговия с влияние. Това съобщиха от държавното обвинение, без за посочват имена, предава БГНЕС.

На брифинг от спецобвинението нито потвърдиха, нито отрекоха, че става дума за разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, който през 2017 година беше служебен вътрешен министър.

Доклад, публикуван вчера от ОЛАФ, твърди, че са установени сериозни нарушения в търга за закупуване на високопроходими полицейски автомобили и затова отпуснатите 6 млн. евро безвъзмездна помощ трябва да бъдат върнати от МВР, а на прокуратурата е препоръчано да направи преценка за необходимостта от разследване за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

СРС: Полицейският арест на Пламен Бобоков за търговия с влияние е немотивиран и незаконен

Немотивирано, незаконосъобразно, в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за правата на човека и след пор...

Днес от спецпрокуратурата съобщиха, че са получили доклада още на 6 януари, а материалите от ОЛАФ са присъединени към дело за възможна търговия с влияние, защото по него се проверявали данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова категорично отказа да назове имената на Узунов и Бобоков и беше лаконична за причините за приобщаването на доклада от ОЛАФ към материалите по досъдебното производство, по което работи спецпрокуратурата.

„С последните промени в НПК, докладите на ОЛАФ, както между впрочем и ревизионните доклади, да кажем на един орган по приходите в лицето на НАП, вече имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно производство. Те подлежат на анализ, на проверка, на оценка, наред с останалите доказателства. Когато ние сме готови да ви предоставим информация, така че да не нарушим правата на никой в България, защото в крайна сметка прокуратурата осъществява и надзор за законност, моля ви, не искайте да го правим“, каза Маджарова, цитирана от БНР.

По разследването за търговия с влияние, разпознато като това срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства и прецизиране на обвиненията, съобщиха от спецобвинението, откъдето допълниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинения и на други лица. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com