Докладът на Сметната палата за ДКК е засекретен и е отишъл в прокуратурата

8002
Докладът на Сметната палата за ДКК е засекретен и е отишъл в прокуратурата
Снимка: Actualno.com

Не ми се предоставят резултатите от проверката на Държавната консолидационна компания (ДКК), каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова

Докладът на Сметната палата е засекретен и предаден на прокуратурата. 

Сметната палата прати на прокуратурата да проверява парите за 416 язовира

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен доклад за извършения одит за съответствие при сключването и изпълнението н...

В ДКК е заровена най-голямата корупция в България. Може да чакаме 28 години да приключи това производство.

Нинова подчерта, че уважава държавността и институциите в България. "Дадох пред вас обещание, което съм дошла да ви кажа, че не мога да изпълня. Не мога не защото не искам, а защото не ми се дава възможност. Обещанието звучи така. На 18 март тази година на въпрос от вас отговорих: скоро ще изляза пред вас с резултати от проверките и доклада на Сметната палата, който възложихте. Нека предварително да ви кажа, че спрямо "Експо Дубай" - ДКК е много по-тежък случай и не само за 500 млн. за язовири, а и за други неща, които съвсем скоро ще обявя пред НС", заяви още Нинова.

"Уважаеми дами и господа, народни представители, сигурно сте забравили, че вие сте възложили проверка на Сметната палата в ДКК, това е направено с решение на НС. Не знам дали знаете, но вие няма да видите резултата от проверката, която сте насрочили. На мен като принципал и едноличен собственик на капитала на ДКК, също ми се отказва да ми се предостави доклада за резултатите от проверката на ДКК. Не само това -на мен ми се забранява да говоря за това, което се е случило вътре. Аз знам от лицата, които са го получили, това е Съвета на директорите на ДКК. Там има достатъчно юристи, знам от тях, че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от НК. Обръщам внимание, че май няма друг случай в историята на Сметната палата или поне в последните години цял доклад на Сметната палата да бъде засекретен и предаден на прокуратурата за извършени престъпления", каза още Нинова.

"За пръв път целият доклад от първата до последната страница е изпратен в прокуратурата със съмнения за престъпления, както ви казах от хората, които са го чели, тъй като аз съм лишена от това право. Той от първата до последната страница представлява състави от НК. Всички тук сме се клели, че борбата с корупцията ни е абсолютен приоритет. В ДКК е заровена една от най-големите корупции в най-новото време на България", каза още Нинова.

Тя заяви, че одитният доклад на Сметната палата ще й бъдат предоставени след приключване на наказателното производство.

Нинова: Няма да закриваме ДКК

Не възнамеряваме да изваждаме нито едно от предприятията от Държавната консолидационна компания (ДКК), нито да я закриваме. Това каза в...

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС представи подобен казус. Сметната палата не е представила все още доклада за одит на ТОЛ системата. Готов е от 2020 г., вече две години палатата няма доклад, няма уведомление към НС защо е това забавяне. Отново става въпрос или за натиск, някой да бъде размахан, че е символ на корупцията, или някой си търси политическа подкрепа, защото му е изтекъл мандата и на някои членове на палатата също.

Предлагам следващата седмица да поканите председателя на сметната палата да ни даде отговор за тези случаи, каза Атанасова.

Георги Свиленски от БСП предложението за одит на Монтажи и Автомагистрали е на БСП за България.  и тези доклади не са изпратени до НС. Опит за извършване на престъпление е извършил този, който е изпратил доклада в прокуратурата, а не го и изпратил тук. Да променим закона, защото истината трябва да излезе наяве. 

Докладът още днес трябва да постъпи в деловодството на НС, както и този за ТОЛ системата, настоя Свиленски. 

Още: Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com