Държавата подхвана "ведомствените" бензиностанции

18488
Държавата подхвана "ведомствените" бензиностанции
Снимка: Getty Images / Guliver

Националната агенция по приходите, Агенция "Митници" и Министерство на вътрешните работи започнаха съвместни проверки във т.нар. ведомствени бензиностанции, предаде БГНЕС.

Проверките на трите институции са за изпълнение на влязлото в сила в началото на годината законово изискване обектите да бъдат оборудвани с нивомерни системи с връзка с НАП. Всички бензиностанции, които продават горива на дребно на граждани и фирми са задължени да подават електронно информация за количествата горива в резервоарите и финансови данни за продажбите в реално време от повече от две години. За ведомствените бензиностанции досега не съществуваше подобно изискване, но в НАП са получени десетки сигнали, че в тези обекти се продават горива в нарушение на закона.

Търговията с горива бе идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на данъчните щети в бранша, като задължението за подаване на данни в НАП, въвеждане на дистанционна връзка на фискалните устройства в бензиностанциите с приходното ведомства, внедряване на нивомерни системи във всеки обект за търговия с горива, а през 2014 г. бе пусната в експлоатация и електронната система "Контрол на горивата", чрез която НАП и митниците следят движението на всички горива на територията на страната.

От финансовото министерство съобщават, че съвместните проверяващи екипи ще съставят актове за нарушения на онези обекти, в които все още няма изградена свързаност с финансовите служби и ще запечатват горивните резервоари, но ако в срока между съставянето на акта и издаването на наказателното постановление собственикът на бензиностанцията внедри работеща нивомерна система, санкция няма да бъде наложена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com