Държавата ще си взима по-хубавите коли, отнети от пияни и дрогирани шофьори

5248
Държавата ще си взима по-хубавите коли, отнети от пияни и дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС

Конфискувани автомобили на водачи, шофиращи след употреба на алкохол и (или) наркотици, ще могат да бъдат ползвани от държавни ведомства, общини и държавни университети. Това гласи заповед на финансовия министър Асен Василев, издадена на 22 февруари и публикувана в сайта на ведомството.

Заповедта гласи, че горепосочените институции ще могат да използват отнети или изоставени в полза на държавата превозни моторни средства, като част от тях са именно колите на пияните и дрогираните шофьори. След август 2023 г. съдилищата вече могат да отнемат тези автомобили и ги предоставят на НАП за продажба чрез търгове. Вече над 170 автомобила са предадени на приходната агенция.

Още: Караш бързо или пил - без шофьорска книжка в целия ЕС: Нови правила

Заповедта на Асен Василев

Финансовият министър е наредил на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) или оправомощено от него длъжностно лице да изготвя и представя на главния секретар на Министерството на финансите (МФ) месечна справка за придобитите от държавата в производства по несъстоятелност, конфискувани, отнети и изоставени в полза на държавата МПС. Става дума за такива превозни средства, които са с дата на първоначална регистрация след 1 януари 2010 г. и за които не са налице пречки да бъдат пуснати в движение по пътищата.

Още: "Само една фирма печели, правилата са нагласени": Така ли МВР поръчва алкохолни и наркотестове?

Изключение правят МПС, отнети и изоставени в полза на държавата по производства, водени от митнически органи, или отнети в полза на държавата по реда на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество например.

Директорът на Агенция „Митници“ (АМ) също трябва да представя доклад за отнетите МПС пред финансовото ведомство.

Още: МВР дава 1,5 млн. за още дрегери за наркотици

Снимка: БГНЕС

Как държавата ще си взима колите?

Отнетите автомобили, които са в добро състояние, ще бъдат предоставяни с предимство на държавни ведомства, а чак когато няма интерес към тях, тогава ще бъдат продавани. НАП и Агенция "Митници" ще може да организират продажби чрез търгове едва когато в 6-месечен срок от подаването на информацията за наличните конфискувани МПС не е заявен интерес към тях от страна на конкретни ведомства.

В същото време заявките за автомобили на тези ведомства, които не са могли да бъдат удовлетворени до три месеца от постъпването им, се архивират, се казва в заповедта, за която първи съобщиха от в. "Сега".

Още: МВР свърши местата за отнети от пияни и дрогирани шофьори коли (СНИМКИ)

На база на справките, предоставени на главния секретар на Министерство на финансите, ще се взима решение на кого да се предостави даден автомобил.

Още през декември от НАП заявиха, че има опция конфискуваните коли на пияните и дрогираните шофьори да се оставят за ползване от държавата. Директорът на дирекция „Държавни вземания” в приходната агенция Станислав Христов заяви още тогава, че автомобилите, които са в по-добро състояние, има възможност да бъдат използвани от държавата, както и че държавата като собственик първо ще прави преценка дали автомобилът няма да послужи на някое държавно ведомство.

Още: Отнемане на шофьорската книжка в целия ЕС: Петър Витанов с примери за новите правила (ВИДЕО)

Проблеми

Адвокати разкритикуваха остро отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, като се твърди, че мярката, постигната чрез промени в Наказателния кодекс, не носи осезаем ефект. Премиерът Николай Денков обаче е на друго мнение: Премиерът: Отнемането на колите на пияни шофьори работи - жертвите на пътя са по-малко (ВИДЕО).

Ключов е и въпросът с кръвните проби, които дават истинския резултат дали даден шофьор е употребил алкохол и/или наркотици. Забавянето на тяхната обработка е голям проблем. Две лаборатории работят с новите машини, които дойдоха наскоро, а се очакват още четири машини.

Още: Идея на управляващите: Никой да не може да отказва кръвна проба (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com