Гешев е готов с предложения за промени в НК и НПК за разширяване правомощията на следователите

2947
Гешев е готов с предложения за промени в НК и НПК за разширяване правомощията на следователите
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че капацитетът на следствените служби не се е използвал пълноценно. В тази връзка ръководството на прокуратурата е готово да представи експертни предложения, които чрез изменения в НК и НПК, биха довели до подобряване на кадровия капацитет и до разширяване на правомощията по разследване на дела от НСлС и от следствените отдели в страната. Това казал Гешев по време на работно съвещание на следователи от цялата страна: от Националната следствена служба (НСлС), от следствените отдели към окръжните прокуратури, както и към Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура. В него участвали и зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Пламена Цветанова и председателят на Камарата на следователите Петко Петков. За това съобщават от държавното обвинение, цитирани от БГНЕС.

Според Иван Гешев следствието има необходимост и от набирането на млади юристи, които да повишат интензитета на работа. “Има много мотивирани разследващи полицаи, които желаят да станат следователи”, каза той.

Следователите: Съюзът на съдиите уронва престижа на главния прокурор

Съюзът на съдиите уронва престижа на главния прокурор, както и на цялата съдебна система. Съсловната съдийска организация не бива да се...

Главният прокурор Иван Гешев подчертал, че мястото на следствието като част от прокуратурата е в съдебната власт, като призова колегите си да бъдат още по-мотивирани в работата и отстояване на своята независимост.

Според сега действащото законодателство главният прокурор няма право на законодателни инициативи. Една от основните критики към първоначалния проект за нова Конституция на ГЕРБ беше именно даването на такива правомощия в ръцете на Иван Гешев. Факт е, че вече над 60 дни граждани, неправителствени организации и политически партии протестират като едно от основните им искания е оставката на главния прокурор.

„Моята цел е да възстановим престижа и достойнството на професията следовател. Най-добрите ми години са минали по времето, когато бях следовател“, обърнал се Гешев към десетките участници в съвещанието на следователите от цялата страна Иван Гешев, продължава съобщението на прокуратурата.

„Тогава следствието изглеждаше и работеше по различен начин. Това, че то се намира сега в друга кондиция, не е резултат от работата на следователите, а е в резултат на дългогодишните законодателни експерименти“, посочил той.

Христо Иванов призовава прокурорите и следователите "да се разграничат от статуквото на Гешев"

Председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов се обърна в специална позиция към прокурорите ...

Зам.-главният прокурор и ръководител на НСлС Борислав Сарафов представил анализ на досъдебните производства, по които следователите са работили през първите шест месеца на годината. Той припомнил, че голяма част от разследванията в НСлС са свързани с престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. Следи се и за срочното изпълняване на молбите за правна помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com