Гешев: Група от военни и висши служители е шпионирала за Русия, случаят е безпрецедентен

6611
Гешев: Група от военни и висши служители е шпионирала за Русия, случаят е безпрецедентен
Снимка: БГНЕС

Cлучaят c шпиoнaжa e бeзпрeцeдeнтeн. За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на чужда държава, в случая на Русия. Тoвa зaяви глaвният прoкурoр Ивaн Гeшeв пo врeмe нa извънрeдeн брифинг. Това е една от редките му публични появи в последните месеци.

Припомняме, че по-рано днес беше разпространена информация, според която двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военноокръжна прокуратура - София, по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

На брифинга днес стана ясно, че задържаните лица са 6, като ще им бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

"Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа", разказа говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Според версията на прокуратурата, тя е била ръководена от бивш висш служител на българското военно разузнаване, който е завършил преди години школа в Москва. В сегашните години той е бил преподавател, включително и по оперативни дисциплини във военното разузнаване.

Държавното обвинение твърди, че основната задача на ръководителя, условно наречен от прокуратурата Резидент, е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е определена и като държавна тайна, добавят от прокуратурата.

Задържаха двама военни за изнасяне на информация в полза на чужда държава

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна про...

В групата за шпионство участвала и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства,твърди държавното обвинение.

"Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство", добави Милева. Тя пусна записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба „Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от „Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната. Сега бил в деловодство в Народното събрание.

Заподозрени в шпионаж за Русия арестувани от агенти на ДАНС у нас?

Лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са арестувани у нас при акция на ДАНС. Това съобщава bTV, като се позовава "на свои източ...

На брифинга бяха показани няколко видеозаписа от скрити камери, на които се вижда как агентите снимат с телефоните си документи от екраните на служебните си компютри. Разкритият служител на МО в един от дните отделил 4 часа и половина за тази дейност.

Според важността на информацията варирало и възнаграждението – пликове с различна валута. Участниците са заснети как след това я обменят в чейндж бюра.

"Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени час и място", съобщи още Милева.

"Групата от тези 6 лица сериозно е нарушила националния интерес", обяви шефът на военно-апелативна прокуратура Елин Алексов. Според него групата сериозно е нарушила националния интерес. Той съобщи, че едно от лицата се е опитало да избяга при опита за арестуването му. Сийка Милева добави, че това лице е било задържано в близост до руското посолство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com