Главният секретар: Намесихме се, когато видяхме опасност някой да скочи нарочно

2193
Главният секретар: Намесихме се, когато видяхме опасност някой да скочи нарочно
Снимка: БГНЕС

Още от първия момент съм се свързал с колегите и съм следил ситуацията през цялото време и през цялата нощ, и още я следя. НС е сграда със специален режим и тя се охранява от НСО. Присъствие в сградата ние нямаме, извън сградата - имаме. Знаете, там има един нерегламентиран протест с палатки, затова ще сме там. Това обясни главен секретар на МВР Ивайло Иванов в специална пресконференция за случилото се тази сутрин с протестиращите медицински сестри.

Така той коментира и защо МВР не се е намесило по-рано в ситуацията, а пожарната пристигна едва малко преди 9 часа, за да обезопаси пространството под прозореца, на който беше медицинската сестра Бойка Анастасова. Тя се оплака от насилие.

Барикадиралите се медицински сестри все още са в парламента (СНИМКИ)

Барикадиралите се в парламента медицински сестри обявиха ново искане – да дойдат депутатите от Здравната комисия и заявиха, че ня...

"Сутринта, когато ситуацията ескалира и имаше реална опасност някой да скочи нарочно, тогава беше изпратена от пожарната специално платнище - надуваем дюшек, което би предотвратило сериозен инцидент", каза главният секретар. "Смятам, че в никакъв случай не сме подценили ситуацията. Взели сме всички мерки, които са в компетенцията на МВР". Малко по-късно по време на брифинга той сам се поправи, че от кадрите, които е гледал, не е видял намерение в медицинската сестра да скача, но пожарната се забавила 40 минути, защото е трябвало време да реагира и иде на место.

Преценете сами дали медицинската сестра е имала намерение да "скочи нарочно" и Има ли насилие на перваза на Партийния дом? (ВИДЕО)

Припомняме, че става въпрос за 5 медицински сестри, които останаха в "новата" сграда на Народното събрание. Вчера привечер (5 март) след заседанието на Здравната комисия, няколко медицински работници не пожелаха да напуснат, заявявайки, че остават в залата, докато не се изпълнят исканията им, а именно: Професията да стане защитена, така както на учители и полицаи; Да са гарантирани две основни минимални заплати;Поне три лева на час за нощен труд. Ганчева уточни, че в момента хората, които подкрепят на място медицинските работници на палатковия лагер пред Министерски съвет, са малко и са отчаяни.

Реакцията на НСО

Главният секретар Ивайло Иванов отказа да коментира действията на колегите си от НСО, който действаха вътре в сградата. По-рано през денядойде изказване от бриигаден генерал Красимир Стойчев, че службата е била оставена сама на терен.

Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент

Бяха провеждани серия от срещи с медицинските сестри, които протестират. Проблемът в разговорите е, че всеки път идват нови и нови иска...

"Не ме вкарвайте в противоборство с НСО. С НСО сме работили, работим и ще продължаваме да работим,такава е нашата работа. Шефът на НСО си има собствено мнение и аз не мога да коментирам неговите изявления и не искам." И добави: "За да влезе въоръжен полицай в Народно събрание 2 има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, има определен ред, който трябва да бъде спазен. Които в момента ги няма във никакъв случай."

От Националната служба за охрана пък обявиха, че насилие в ситуацията е нямало: "Във връзка с продължилата близо 15 часа ситуация, при която петима граждани отказаха да напуснат помещение на охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание, заявяваме, че служителите на Националната служба за охрана положиха неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество".

Кога се използват психолози

Припомняме още от ситуацията. В ранните часове на барикадата една от протестиращите жени, Веселина Ганчева, сама потърси Actualno.com около 4 часа сутринта, за да съобщи, че в момента, по думите ѝ, психолози работят с барикадиралите се няколко нейни колежки в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом в София). При коментар за ситуацита шефът на НСО заяви, че са поискали от МВР по-опитни психолози.

Когато ние използваме психолози, ги изправяме срещу хора, които са извършили тежки криминални престъпления, коментира главният секретар на МВР.

Психолози работят с барикадиралите се в Народното събрание медицински сестри? (ВИДЕО)

04:41 часа, 6 март, 2020 година. В ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се р...

"Ние никога, когато използваме колегите да ни помагат, не сме очаквали от тях, те да свършат нашата работа, а напротив - от тях искаме да ни помогнат, ако могат да предвидят поведението на лицата, срещу които сме изправени. За да изградим нашата тактика за действие", каза още той.

"Не можем да казваме дали един психолог е по-опитен или не в дадена ситуация. Всяка ситуация е различна, различо е психическото и емоционално състояние на всяко едно лице, с което работят те. Искам да ви кажа, че в много от случаите, преговорите които сме водили не са дали успех. Не мога да кажа, че не са опитни психолозите или не са си свършили работата, напротив - щом не се е стигнало до ескалация на положението, за мен спихолозите са си свършили добре работата, категоричен беше главният секретар на МВР.

Реакциите

В парламента БСП и ГЕРБ се скараха и прекъснаха заседанието. Управляващите видяха политическа акция зад действията на протестиращите и ги нарекоха "терористки" и "психически нестабилни". От левицата контрираха, че това е отчаян ход на сестрите, защото никой не ги чува.

От Българският лекарски съюз също категорично се разграничиха от протестиращите като обявиха "възмущение от от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com