Гонят бивш заместник-министър от "златното" й ведомствено жилище

22268
Гонят бивш заместник-министър от "златното" й ведомствено жилище
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-министърк на правосъдието Сабрие Сапунджиева може да бъде изведена принудително от ведомственото жилище в кв. "Витоша" в София, в което живее от 2002 г. Това става ясно от отговор на заместник-министъра на правосъдието Андрей Янкулов на въпрос на "Правен свят" в интервю за изданието.

В Министерството на правосъдието в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждуне на процедура за принудително извеждане, коментира още той. По този начин той отговори на въпрос дали министерството е правило проверка на случая с изхарчените хиляди държавни средства за ремонт на ведомственото жилище, обитавано от Сапунджиева.

През септември "Капитал" изнесе информация, че в края на 2013 г. бившият главен секретар на министерството на правосъдието (МП) Тодор Керанов е отправил питане до ръководството на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" за възможността да се извърши спешен ремонт на два апартамента, собственост на министерството. Става дума за жилищата, в които са настанени тогавашните заместник-министри Сабрие Сапунджиева и Илия Ангелов.

Съседи искат да изгонят Ана Баракова от ведомственото й жилище

Съседи на независимия депутат Ана Баракова настояват тя да напусне ведомственото си жилище. Молба за това ще бъде внесена до председате...

Фондът няма как да откаже ремонт, засягащ висшите кадри в министерството и писмото бързо е гласувано. След само 3 месеца ремонтът вече е готов, а сметката за Сабрие Сапунджиева е впечатляваща – 46 000 лева. За освежаването на апартамента на Ангелов са похарчени 7 000 лева.

Керанов обясни тогава, че не знаел за стойността на ремонта, а се обърнал към "Фонд затворно дело", защото в бюджета на министерството нямало пари. Малка подробност е, че според Закона за изпълнението на наказанията и задържането под стража, фондът извършва разходи за ремонт на затвори, подобряване на медицинското обслужване, финансиране на изследователска дейност, обучение на затворниците и надзирателите и т.н.

Справка за ремонтните дейности, която беше публикувана през септември, показа, че в апартамента са били положени 150 метра кабел, монтирани са 68 контакта, подменени са 15 кв.м дограма (шесткамерна с външни щори), изшкуркани и лакирани са 66 кв.м гардероби, поставени са 60 кв.м ново паркетно дюшеме (145 лева на кв.м с монтажа) и още три страници описание на извършената дейност. От фонда пък обясниха тогава, че Сапунджиева лично е определила обема на извършените дейности. Тя пък коментира пред изданието, че жилището било разбито, прозорците се завинтвали с болтове, защото дограмата била много стара, а единственото ѝ изискване било за контакти на всяка стена.

След ремонта бившият заместник-министър поиска и да купи апартамента на пазарна цена, защото нямала свой. "Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира Сапунджиева.

Евростат: 96% от българите живеят в собствено жилище

96 на сто от българите живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същият процент - в е...

След запитването на "Правен свят" зам-министър Янкулов отговори, че проверка е направена и в резултат на нея са констатирани данни за извършено нарушение – неправомерно разходване на средства от бюджета на държавно предприятие "Фонд Затворно дело".

Сапунджиева два пъти е била заместник-министър на правосъдието. Веднъж в кабинета на тройната коалиция в периода 2005-2009 г. След това тя беше заместник-председател на ЦИК и член на комисията за конфликт на интереси от парламентарната квота, припомня БГНЕС.

Докато Сапунджиева беше заместник на Миглена Тачева, дъщеря й Ана стана консул във Финландия, без да отговаря на критериите за поста, и беше уволнена, след като стана ясно, че посолството е замесено в продажба на алкохол, припомни вчера вестник "Сега".

Сабрие Сапунджиева е завършила право в ЮЗУ "Неофит Рилски". Също така е инженер по вътрешна архитектура и мебелно производство от Лесотехническия университет – София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com