Гриша Ганчев и Огнян Донев минаха през следствието - първият заради захарта, вторият заради гаранция

28818
Снимки: БГНЕС

Известният български бизнесмен Гриша Ганчев излезе след разпит в Националната следствена служба (НСлС), предаде БГНЕС.

Ганчев бе извикан на разпит по старото дело "Захар". Около два часа, след като той влезе в сградата, стана ясно, че работата на разследващите с него е приключила.

Според адвокатката му Татяна Дончева, Ганчев се е възползвал от правото си да не дава обяснения, но е отговарял на въпроси по разследването за старото дело за захарта. Дончева каза, че Милко Талев – един от обвиняемите, е поискал гледане на делото в съда. "По наши сметки дали е изтекъл срока или не - е малко спорно, но най-много да има още месец. Иначе обвиняемите имат право да искат да се внесе делото в съда по НПК. Те трябва щат, не щат да го приключат", каза тя и припомни, че срокът е двегодишен.

Докато репортерите чакаха Гриша Ганчев в следствието дойде и друг бизнесмен - Огнян Донев. Стана ясно, че той дошъл, за да подаде молба да му върнат гаранцията от 500 хил. лева. Той беше обвинен в данъчни престъпления покрай "Софарма". Делото обаче беше спряно от прокуратурата. Освен това Донев и Любомир Павлов, които държаха "Медийна група България Холдинг" и издаваха "Труд" и "24 часа", бяха гонени от правосъдието заради твърдение на бившия им съдружник Христо Грозев, че са го измамили при продажбата на холдинга. Тази афера се превърна в знакова при управлението на Бойко Борисов относно свободата на медиите - появиха се спекулации, че следствието е спряло да се интересува от Донев и Павлов веднага след като те са се съгласили да не се занимават с "24 часа" и "Труд". По онова време медиите на "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева - майката на Делян Пеевски, все още бяха благосклонно настроени към Борисов.

Предисторията на делото срещу Ганчев

На 29 май 2012 г. Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Спрямо Ганчев бе взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" - от 500 000 лева, която впоследствие беше намалена на 300 000 лева.

Шумно рекламираната акция "Захар" се проведе на 10 май 2012 година, тогава бяха задържани шестимата участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях. На 13 май Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от тях - Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров. На Камелия Мирчева бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Гриша Ганчев бе на делото на по-долната инстанция, но единственият коментар, който направи тогава бе: "Държавата да си свърши работата. Искат доказателства, нека да ги съберат". "Над 10 фирми са участвали в схемата за укриване на ДДС, за която са обвинени задържаните в акция "Захар", заяви прокурор Андрей Андреев от специализираната прокуратура. "Става дума за верига от фирми, чиято крайна цел е била укриване на ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com