Гръцкото правосъдие търси управителя на българска компания заради международен скандал

11644
Гръцкото правосъдие търси управителя на българска компания заради международен скандал
Снимка: iStock/Guliver

В началото на втората седмица на декември, окончателно гръцкият съд е анулирал апостила върху морската ипотека, на чието основание българската компания "Булгаргеомин" де факто претендира за собствеността върху либийския танкер "Бадр".

Решението потвърждава позицията на първа инстанция в Гърция. Сега, обаче, гръцките власти търсят за понасяне на отговорност за историята с морската ипотека управителя на "Булгаргеомин" Асен Кавдански, заедно с гръцкия му преводач Георгиос Лапас. Лапас вече е задържан, а за Кавдански има европейска заповед за арест, твърди сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Евродепутати питаха Гешев за корупцията у нас с фокус "Апартаментгейт"

Българите сме една от най-старите държави на Европа. Имаме много положителни качества, но и някои лоши. Пред Европарламента показахме н...

До момента три юрисдикции – Панама, Белиз и Камерун, са анулирали регистрацията на кораба под свой флаг. В момента танкерът, който все още е на котва в бургаския залив. А още през май тази година Бургаският съд спря "Булгаргеомин" да вземе кораба. На 21 декември миналата година либийският екипаж на танкера беше насилствено изгонен от мутри на "Башев Секюрити", предвождани от вече бившия спецполицай от СПС-София Александър Лонгочев, който беше освободен от служба след скандала. Капитанът на кораба се оплака, че е бил малтретиран в присъствието на служители на Морска администрация и Гранична полиция. Беше въведен нов украински екипаж, чийто капитан се опита да избяга с танкера от български води, но беше върнат от Гранична полиция. По случая имаше наказание за частен съдебен изпълнител - припомнете си кой е той и за какво беше санкциониран в този материал!

В обвинението, предявено на Георгиус Лапас и Асен Кавдански от гръцката прокуратура, е описано в детайли как е изготвена фалшивата морска ипотека, включително чрез фалшифициране на печата и подписа на нотариус Андреадаки. На фалшивата ипотека е положен истински апостил, след което тя е предявена пред българските власти, за да се започне процедурата по придобиване на собствеността на кораба.

На 24.08.2017 г. Георгиос Лапас се явява при нотариус Андреадаки като се представя за посредник между "Булгаргеомин" и либийската компания "Либиан Навигейтър", които, според него, искали да подпишат договор за морска ипотека. Нотариусът подготвила документите и предала черновите на Георгиос Лапас, за да ги покаже на пълномощниците на "Булгаргеомин" и либийската страна. На една от срещите той дошъл с представителя на "Булгаргеомин" Асен Кавдански. В уречения ден и час за изповядване на ипотеката обаче никой не се явил да подпише.

Защитната теза на Георгиос Лапас е, че фалшификатът е изготвен от Асен Кавдански, но съдът я отхвърля като невъзможна, тъй като Кавдански не говори и не разбира гръцки език, а е доказано, че Лапас му е служил за преводач пред нотариуса.

Изключиха българския морски флаг от всички списъци на Парижкия меморандум

България е изключена като собственик на морски флаг от всички списъци на Парижки меморандум – организация на всички европейски и ...

Относно Кавдански съдът приема, че той има "интерес и мотив за регистрацията на морската ипотека чрез използване на фалшиви документи като легален представител на компанията "Булгаргеомин Лтд. ДЗЗД", в чиято полза е регистриран и арестуван кораба".

В крайна сметка съдът решава, че Лапас трябва да остане в ареста, а Кавдански трябва също да е там. Двамата са обвинени в продължаващо престъпление – използване на фалшифициран документ за извличане на материална изгода превишаваща 120 000 евро. В момента Лапас се намира в психиатричната клиника към затвора Коридалос в Атина, а срещу Кавдански има издадена европейска заповед за арест.

Каква беше реакцията на изпълнителната власт в България - припомнете си в този материал!

Кой още се оказа част от скандала с "Бадр" - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com