Хванаха терорист от "Ал-Кайда" край София

3395
Хванаха терорист от "Ал-Кайда" край София
Снимка: Getty images/Guliver

Окръжна прокуратура - София съобщи, че в България е бил задържан гражданин на Казахстан, издирван от Интерпол заради участие в терористична организация.

По искане на държавното обвинение съдът взе мярка за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок от 40 дни спрямо чуждестранния гражданин К.Б. Спрямо мъжа тече екстрадиционно производство, гласи информацията.

Освободиха от плен журналиста Оливие Дюбоа (ВИДЕО)

Оливие Дюбоа е свободен, съобщи в Twitter френският президент Еманюел Макрон. Olivier Dubois est libre. — Emmanuel Macron (@E...

Първоначално гражданинът на Казахстан е бил задържан край София на 7 май при гранична проверка, по време на която се е представил с имената М.О., използвайки подправен украински паспорт. Самоличността на лицето е била разкрита по резултати от обобщени изводи от негови изявления, направена лицева идентификация, включително и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна справка. Установено е, че той е 60-годишният К.Б., гражданин на Казахстан.

Случаят е бил докладван на Районна прокуратура - Костинброд, която го привлече в качеството на обвиняем за извършено документно престъпление и го задържа за срок до 72 часа. Впоследствие в Окръжна прокуратура – София е постъпило постановление на Върховната касационна прокуратура за предприемане на действия по реда на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест спрямо К.Б. Той е обявен за международно издирване и временно задържане с цел последваща екстрадиция с оглед провеждане на наказателно производство.

Деянието, за което лицето се издирва от съдебните власти на Казахстан, чрез Интерпол - Астана, е активно членство в международната терористична организация Ислямска държава (ISIS), явяваща се подразделение на "Ал-Кайда".

През 2015 г. К.Б. е заминал от Казахстан за Сирия, където е преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия. Участвал е във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в „свещен джихад“, съобщават от прокуратурата.

Във Враца задържаха българка, издирвана от Гърция с европейска заповед за арест

Българка, издирвана от гръцките власти, беше открита и задържана на територията на Враца, съобщиха от МВР. Операцията по издирването н...

По данни на съдебните власти в Казахстан - мъжът извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat. Това деяние е наказуемо с „лишаване от свобода“ за срок до 12 години, съгласно Наказателния кодекс на Казахстан, като давността за това не е изтекла. То се явява престъпление и по българското право.

Екстрадиционното производство спрямо К.Б. продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София.

ОЩЕ: САЩ: Саиф ал-Адел е новият лидер на "Ал-Кайда"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com