И пак - брутални методи за възпитание на сирачета в специализиран дом

6776
И пак - брутални методи за възпитание на сирачета в специализиран дом
Снимка: iStock/Guliver

Пореден шокиращ и скандален случай на насилие от страна на възпитателка срещу деца, лишени от родителска грижа – точно както в център "Хризантема" в Габрово. Случаят в Габрово беше разкрит от Actualno.com. Този път действието се развива в Борован, а провинението е още по-тежко, защото извършителят на насилието е временно изпълняващ длъжността на управител на Центъра за настаняване от семеен тип, където се разиграва грозният случай.

Става въпрос за Людмила Петрова, чиито действия – буквално в стил "шутове и шамари кой където свари" бяха показани на ВИДЕО от "Господари на ефира". Петрова нанася удари в лицето на малко момиченце и дори си позволява да го ритне. Изглежда, че това е начинът, по който "възпитателката" иска да втълпи на детето, че не трябва да бяга от "часове по учебния процес". Петрова действа почти по същия начин и с друго момиче, като го удря жестоко, със замах, в лицето. И отново става въпрос за дете, което изглежда е опитало да избяга от час.

Прокуратурата разследва насилието в дома в Габрово

Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство за насилие над настанени в Центъра от семеен тип за деца и младежи ...

На въпрос как може да се държи, Петрова отвърна: "Изпуснала съм си нервите, извинявам се, съжалявам". По думите ѝ тя "реагирала доста емоционално" и отрече, че това е системно поведение на възпитание. "В момента така се е случило", излезе от думите ѝ. Децата в дома обаче казват друго: "Бият ни". Според Петрова, влаченето за коса и ударите в лицето не са бой.

Това за мен е недопустимо, коментира кметът на Борован Десислава Тодорова, която обеща специални мерки. Тодорова се явява принципал на дома, а тя не пропусна да напомни, че през 2015 година бяха закрити специализираните домове за деца, лишени от родителска грижа и бяха заменени от центрове от семеен тип. Кметицата каза и, че редовният управител на центъра Лъчезар Бичовски бил в болница. Мога да предприема мерки, когато той се върне, добави кметицата и каза, че наказанието за Петрова ще е само да я отстранят от длъжността ѝ на временен управител. От думите ѝ излезе, че ще се чака Бичовски да оздравее, за да вземе мерки. Съгласно трудовото законодателство не мога да направя повече, каза Тодорова.

Хора като тази възпитателка нямат място в системата. Това не просто е недопустимо, това е престъпление, заяви кметът на София и бивш образователен министър Йорданка Фандъкова. Всичко опира до хората и професионализма - няма оправдание за насилие над деца. Тук не трябва да има никакви "ако" и "дали", подчерта тя. И добави, че действително има риск при неспазване на трудовото законодателство отстраненият служител да бъде върнат от съда, но уточни, че ако трябва, болният служител ще прекъсне болничния си и ще се върне за един ден на работа и ще подпише съответната заповед.

Пред Нова телевизия говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова напомни, че за изтезание на деца и лека телесна повреда по българското законодателство максималното наказание е 3 години затвор.

Проверка на институциите в дома за деца в Габрово е установила редица нарушения

В центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово е извършена проверка от Испектората към Агенцията за социално подпомага...

По случая вече е образувана проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com