Има уволнени полицаи заради протеста срещу БФС: МВР министърът с детайли

1897
Има уволнени полицаи заради протеста срещу БФС: МВР министърът с детайли
Снимка: БГНЕС

„В резултат на бързите действия от наша страна, предприети по образуваните четири дисциплинарни производства, приключени в рамките на 20 дни, четирима служители са уволнени за употребена неправомерна физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо“. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в студиото на БНТ.

Още: Само ФИФА може да се намеси в БФС, но още не ни е дала отговор (ВИДЕО)

Той уточни, че успоредно, със заповед на директора на СДВР, към момента текат дисциплинарни проверки спрямо деветима служители за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. За разследването са използвани видеонаблюдения и свидетелски показания на граждани и полицейски служители.

Разговорите за Шенген

Министър Стоянов коментира и интензивните разговори за присъединяване на страната ни към Шенген. Той подчерта, че в последните месеци МВР постига високи резултати по противодействие на нелегалната миграция. „Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна в резултат на уплътняването на първата линия с 30 % повече гранични полицаи, на изградения активен диалог с Турция и на съвместната работа с Фронтекс, която се оценява високо от партньорите. Анализът на ГД „Гранична полиция“ показва, че към момента предотвратените опити за незаконно преминаване на българо-турската граница са 60-70 на ден при около 300 през миналата година“ – посочи още той.

Войната по пътищата

Приоритет, изведен на преден план в работата на министерството, остава намаляването на пътнотранспортния травматизъм. Общите усилия, включително чрез законодателни промени и ефективен контрол, вече оказват своето превантивно въздействие, категоричен е министър Стоянов. От месец август МВР обезпечава мярката, свързана с отнемане на автомобили, чиито водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Изградена е и вече функционира система за електронното връчване на фишове, като по този начин се повишава събираемостта на наложените финансови санкции. Елемент от тази система предвижда българските граждани, които са допуснали нарушение на пътя и имат издаден фиш за това, да го получат при преминаване през ГКПП, а ако имат наложена глоба – да бъдат уведомени за нея. В този смисъл министър Стоянов уточни, че МВР не обвързва преминаването на границата с незабавно заплащане на глобата.

Още: "Да спрем измамата": Обявиха нов национален протест срещу БФС

Домашното насилие също е основна линия в работата на МВР. Има създаден сектор в Главната дирекция „Национална полиция“, който се занимава с този проблем. Целта е всеки получен сигнал да получава бърза и адекватна реакция.

Повече пари за МВР

Средствата, предвидени в държавния бюджет, за капиталови разходи са увеличени с 20 милиона лева. С 2,8 млн. лева е повишено и перото, предназначено за стипендии на курсантите от АМВР. Благодарение на разбирането на депутати за важността на охраната на държавната граница, са отпуснати допълнителни 58 млн. лева, с които ще бъде подобрено техническото обезпечаване на ГД „Гранична полиция“.

Още: МВР само се уличи в лъжа: Няма кадри, доказващи бой между агитки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Наркотици от България към Турция: Двама задържани при акции на два пункта

Явор Божанков с пояснения за стрелбата с пистолет и сина му

Заради простреляното дете: Повдигат обвинение на собственика на пистолета

Тежката катастрофа в Пловдив: Починалият шофьор имал 16 нарушения за три години

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Съдът остави в ареста майката, обвинена заедно с дъщеря си за убийството на Пейо Пеев

Заради неуредени финансови отношения: Простреляха мъж с арбалет

Без обвинение: Собственикът на оръжието, с което бе простреляно дете, е пуснат от ареста

Кола пропадна в 40-метрова пропаст край Златоград

Прокуратурата съгласна Васил Божков да излезе на свобода, но срещу 500 000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com