Кинофилм беше спрян от привърженици на "Възраждане" с мотив, че е педофилски (ВИДЕО)

8234
Кинофилм беше спрян от привърженици на "Възраждане" с мотив, че е педофилски (ВИДЕО)
Снимка: София Прайд

Заради това, че даден филм е избран като част от селекцията на "София Прайд Филм Фест", се стигна до акция на привърженици на "Възраждане", с която прожекцията на филма предвидена за снощи не беше осъществена.

Филмът е "Close" и трябваше да се излъчи снощи, в 20:00 часа в кино "Одеон". От "София Прайд" бяха предупредили изрично за опасността и че на място ще има полиция - ръководството на киното се е обадило на органите на реда, когато е видяло, че ситуацията може да ескалира. Само че според свидетелски показания СДВР не се намесва, като има качено видео във Фейсбук каква е ситуацията:

Заради случилото се, от "София Прайд" обявиха, че организират протест в рамките на шествието "София Прайд" на 17 юни: "Да възпрепятстваш прожекция на филм с насилие и агресия не е форма на законен протест. Бездействието на полицията в случая е още по-стряскащо. Нека не се заблуждаваме в целите на подобни провокации. Те искат да ни изтикат в килера и да всеят страх в общността ни. Този фашизъм няма място в една демократична държава, член на ЕС. Дори да не подкрепяте София Прайд, сега е моментът да присъствате на шествието следващата събота, 17 юни. На злото му трябва време да съзрее. Нека не позволяваме това да се случи с България".

"За датите и местата на прожекциите СДВР бе уведомена на 04.06.2023 г. По тази причина на място имаше група полицаи, които не само не съдействаха на организаторите на филмовия фестивал да отстранят протестиращите от помещенията на кино „Одеон“, но с част от тях се поздравяваха и ръкуваха", пише в официално съобщение от "София Прайд". И добавят, че тази вечер също е предвидена прожекция: "Призоваваме срочно (бел. ред. - дума, идваща от руски, която означава "спешно"), преди тазвечерната прожекция от програмата на "София Прайд Филм Фест", столичният кмет и ръководството на СДВР да предприемете всичко необходимо съобразно компетенциите си, за да осигурите мирното протичане и спокоен достъп до тази и следващите прожекции в рамките на филмовата програма.

Призоваваме държавните институции и политическите партии да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права. Призоваваме Народното събрание срочно да приеме изменения в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпления, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалите".

В официална позиция от "Възраждане" обявиха: "На протеста вчера се стигна до словесен сблъсък, след като един хомосексуалист от женски пол блъсна жена, която беше дошла да изрази гражданската си позиция на неодобрение към филма и излъчването му".

"Close" е прожекция, минала на фестивала в Кан и спечелила наградата "Гран при", като вече е излъчвана в България на различни фестивали. Сюжетът е за приятелство между две момчета, като историята започва когато те са още малки, на 13-годишна възраст. Постепенно, докато растат в училище те се сблъскват с въпроса дали са "гей двойка" и едното от тях - Лео, започва да се дистанцира от приятеля си (Реми), за да не го стигматизират като гей. В крайна сметка, отчуждението и отрицанието от страна на Лео към приятелството му с Реми стигат дотам (включително със сцена на бой между двете момчета), че Реми се самоубива.

ОЩЕ: МВР ще изиска пълна информация за скандала между "Възраждане" и "София прайд"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com