Кметът на Челопеч: Прокуратурата не казва, че ме обвинява за вече върнати пари

4669
Кметът на Челопеч: Прокуратурата не казва, че ме обвинява за вече върнати пари
Снимка: Община Челопеч

Определено според мен няма основание за повдигане на обвинение. Това заяви кметът на Челопеч Алекси Кесяков пред Actualno.com в коментар относно повдигнатото му от прокуратурата обвинение преди два дни.

В публичното съобщение за обвинението се спестява информация, сподели Кесяков, който каза и за какво става въпрос – че преведени 50 000 лева, заради които му е повдигнато обвинение, всъщност са върнати. "Искането за плащане е объркано и след като е така, нормално е парите да бъдат върнати. Счетоводни грешки се правят постоянно – в същия период от време в общината имаме още няколко такива счетоводни грешки, за не по-малки суми, но тъй като аз пряко не съм участвал в тях, явно не е от интерес за прокуратурата", заяви кметът на Челопеч пред Actualno.com. Факт е, че съм извършил административно нарушение, но не и криминално престъпление, което да е във фокуса на прокуратурата, каза Кесяков.

Жители на Челопеч излизат на протест в защита на кмета

Жители на Челопеч ще проведат протест на 20 януари от 16,30 часа в защита на кмета Алекси Кесяков. Припомняме, че срещу Кесяков бе пов...

Обвинението е по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс – за нарушение при изпълнение на длъжностните задължения, от което са настъпили "значителни вредни последици" и което може да бъде наказано със затвор от 1 до 8 години. Държавното обвинение твърди, че Кесяков е наредил да бъдат платени на база несъществуващо основание 50 000 лева на консорциум, който участвал в обществена поръчка за ремонт на училище и детска градина в Челопеч и го е направил, защото едно от условията на поръчката е участниците да имат определена наличност от пари по банкова сметка.

Според Кесяков, който се позова на мнението на адвоката си, след като парите са върнати още преди да му бъде повдигнато обвинение, делото би трябвало да бъде прекратено, защото е малозначително – чл. 9, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На изричен наш въпрос дали случаят не представлява политическа поръчка, кметът на Челопеч отговори, че не може да твърди, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка. Определено има нездрав интерес от страна на държавното обвинение към мен, не мога да си обясня защо е така, уточни Кесяков. От думите му стана ясно, че срещу него са използвани специални разузнавателни средства (СРС), но това е било в началото на 2016 година. Едва ли и през 2014 година (бел. ред. - от тогава датира случаят, за който е повдигнато обвинение) са използвани СРС срещу мен, добави той. Именно през 2014 година е бил случаят, заради който сега прокуратурата иска съд за Кесяков. Явно са търсили нещо друго, но не са открили и са се хванали за това, смята кметът на Челопеч.

Ако прокуратурата продължава да настоява, че съм извършил престъпление, ще започна да се съмнявам, че целта на прокуратурата не е само да си свърши работата, добави Кесяков, визирайки обстоятелството, че 50-те хиляди лева отдавна са върнати.

Прокуратурата обвини кмета на Челопеч в престъпление по служба

На 06.01.2017 г. Специализирано звено „Антикорупция“ (СЗА)– СДГП привлече като обвиняем Алекси Кесяков – кмет н...

Алекси Кесяков е сигурен и, че е несериозно да се говори, че общински съветник от БСП е подал сигнал до прокуратурата и затова сега се стига до обвинение. "Няма как сигнал да тръгне от такова ниско ниво и да се стигне до това положение, в което сме в момента. Не сме чак толкова големи политици и толкова влиятелни личности в политиката и в управлението на държавата, за да можем – не само аз, но и общинските съветници, независимо от коя партия са, да си позволим такова нещо. Не вярвам, че е политическа поръчка", заяви Кесяков.

Днес, 20 януари, от 16:30 часа жители на село Челопеч ще излязат на протест в подкрепа на Алекси Кесяков. Припомняме, че прокуратурата поиска от съда да го отстрани от длъжност и според официалното съобщение на държавното обвинение това вече е сторено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com