Майката на починалата от ритник в корема Габи: Никой не ни каза, че е ритната

3907
Майката на починалата от ритник в корема Габи: Никой не ни каза, че е ритната

"Никой не ни каза, че Габи е била ритната в корема. Това става ясно едва към 18 часа, когато лекарите от "Пирогов" изказват предположение, че детето е било ритнато и ни казват да се обадим да питаме в училището какво се е случило. Едва тогава учителката ми съобщи, че тя е била ритната в корема от свой съученик." Това заяви Бистра Банкова - майка на починалата 11-годишна в 52 ОУ „Цанко Церковски“ Габриела Искренова пред БНТ.

„Трябвало е да ни се обадят веднага и дори учителката да не е отдала значение, трябваше да каже на медицинския екип поне, защото медицинския екип не са знаели, че детето е ритнато, а тази информация е била много важна, вероятно", добави Бистра Банкова.

На въпрос дали е възможно да е пропуснала тази информация, когато е отишла в училището, майката отговори: "Мога да съм обърнала внимание, че тя е припадналата и си е ударила главата в радиатора и три пъти си е глътнала езика… И медицинският екип ли не е обърнал внимание? Сигналът как е подаден, има записи. Как да обърна внимание на едно нещо, а на друго – не. Не съм изпадала в истерии и ревове, аз съм човек със силна психика, какво значи да рева и да се тръшкам, трябва да ѝ помогна. Този факт няма как да го пропуснем по никакъв начин.“

МОН изпраща психолози в 52 ОУ в София след смъртта на 11-годишно дете

Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в понеделник, 27 февруари, в 52-ро основно училище в София, където вчер...

Майката сподели още, че съучениците на Габи са разказали, че момичето е изревало от болка, когато е било ритнато и след това е плакало доста.

„При това положение много се чудя защото това дете не се е обадило два часа. Децата го разказват това. Има следствие“, допълни още майката.

Директорът обаче твърди, че при идването на майката в училището ѝ е казал да каже на лекарите, че детето е било ритнато. Данко Калапиш твърди, че има свидетели на това, но „нямало да влиза в обяснителен режим.“

Бащата на Габи, Марио Искренов, разказа, че резултатите от аутопсията сочат, че детето е имало тумор на бъбрека: „Загубено е време и ако се е реагирало час по-рано нямало е да бъде такова положението. В съдебно-медицинската експертиза пише, че Габи е имала тумор, това го разбирам от тях сега – тумор на бъбрека. От бъбрека се откъсва тъкан, прави течност 500 мл, която отива към белите дробове, получава емболия, припада и си гълта езика. От "Пирогов" казват, че черният дроб има разкъсване и кръвоизлив, а аутопсията твърди, че е туморът. Това е споменато като факт, ние не може да предположим, че е била болна. Като се борихме трудно я преборвахме. Аз я водя здрава, бъзикаме се и след това се качва в линейката."

Разминавания в информацията за това кога е пристигнала линейката за детето от 52 ОУ

"Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на д...

Тя не е имала никакви заболявания. Имаше само една гнойна ангина - това е най-сериозното ѝ заболяване, категорична беше майката на Габи.

На въпрос дали преди това Габи е имала спречквания с детето, което я е ритнало, бащата отговори: „Няколко дни преди това ми се оплака, че я е замерял. Аз ѝ казах да не се занимава – да каже на госпожата или на мен. Има оплаквания от други родители, колко родителски срещи са правени заради това нещо. Не е случайно спречкване, за да не ни се обадят по телефона. Оказа се че ми нямат телефона. Най-малкото телефонът ѝ е в нея.“

Непосредствено след участието на родителите в студиото влезе заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова. На въпрос защо не е седнала на една маса с родителите, тя отговори, че не е била поканена. Водещият на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов уточни, че на 10 април пресаташето на МОН е заявило, че категорично Мария Гайдарова няма да седне на една маса с тези родители.

„Нямам против до момента, до който имаме абсолютна яснота след приключили проверки и експертизи. Не бива да взимаме страна в тази трагедия", разясни постъпката си Гайдарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com