Масово крадат фирми в България

18440
Масово крадат фирми в България
Снимка: Thinkstock

В България голяма скорост набира кражбата на фирми. От ръководството на Нотариалната камара настояват законодателят да предприеме мерки.

Нотариусите са забелязали бума през последните месеци, като случаите зачестяват около почивните дни, съобщава в "Труд".

Държавни фирми дължат 9 млрд. лв.

Дълговете на държавните фирми надминават 9 млрд. лв. към края на юни 2013 г., предаде Стандарт нюз За периода от края на 2009 до сред...

"На 5 и 6 януари т.г. например имах две последователни обаждания от служители на Агенцията по вписванията. Те ме питаха дали е мой подписът и печатът под нотариално заверено пълномощно, с което се прехвърляха дружествени дялове. И двата случая бяха фалшификации", каза председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев. Така сделките са били осуетени, но това е по-скоро изключение, каза Катранджиев.

Фалшифицирането на подписи и печати на нотариуси е най-често използваният метод, казаха от камарата. Този метод за кражба на фирма може да се избегне, ако всички договори за прехвърляне на дялове от търговски дружества започнат да се вписват в информационната система "Единство", която Нотариалната камара създаде през 2009 г. Там в момента са събрани всички пълномощни за разпореждане на права върху недвижими имоти от близо 15 години насам, което според нотариусите до голяма степен е пресякло масовите кражби на имоти с фалшиви пълномощни.

За да проработи системата и срещу кражбата на фирми обаче законът трябва да задължи длъжностните лица в Агенцията по вписванията да правят справка дали един договор за прехвърляне на фирма е удостоверен от нотариус или не. Иначе разходите по надграждането на информационната система ще се поемат от самите нотариуси и не се налага държавата да ги прави, подчертаха от камарата.

Нотариусите предлагат също държавата да им даде достъп до масивите на КАТ, така че те да могат директно да регистрират сделките по прехвърляне на коли. Това според тях също ще пресече кражбите, а и ще спестява време на гражданите, защото колата им ще се окаже регистрирана едновременно с изповядването на сделката пред нотариус.

41% от фирмите ще вдигат заплатите

41% от фирмите имат намерения да увеличат заплатите на служителите си или поне на част от тях през 2014 г. Това показва изследване, на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com