МВР: 16 полицаи са нарушили задълженията си, за да се стигне до смъртта на двамата им колеги в Бургас

4945
МВР: 16 полицаи са нарушили задълженията си, за да се стигне до смъртта на двамата им колеги в Бургас
Снимка: БГНЕС

16 полицейски служители са нарушили задълженията си, за да се стигне в крайна сметка до смъртта на двама техни колеги в Бургас на 25 август тази година. Припомняме, че тогава двамата униформени препречиха пътя на каращ с висока скорост автобус с мигранти и превозното средство сгази патрулката им, което доведе до фатален край.

Днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи на брифинг пред медиите, че Инспекторатът на МВР е излязъл с резултати от проверката по случая. „Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили своите задължения или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения и престъпления. Повечето от тях са от „Гранична полиция“, каза той.

Задържаха ръководителя на канала за мигранти, свързан със смъртта на двамата полицаи?

Властите са задържали мъж, за когото има доказателства, че е ръководил групата за трафик на мигранти, свързана с фаталната катастр...

Докладът на Инспектората е предаден на 28 октомври на Окръжна прокуратура – Бургас, за да прецени тя има ли данни за престъпления. В останалата си част документът е предаден на „Гранична полиция, жандармерия, ОДМВР-Бургас, за да предприемат действия по компетентност.

„Не са действали в организирана престъпна група 16-те полицаи, но са допуснали фрапантни нарушения“, допълни Демерджиев. „Най-фрапантни нарушения има при „Гранична полиция“ – в доклада се съдържат имената на директор на РДГП, началник на ГПУ – Бургас, на ГПУ – Малко Търново, зам.-началник в Малко Търново“, добави той.

Лицата, замесени в извършването на това престъпление – а именно сирийският шофьор на автобуса Омар Абдан, който е обвиняем, и спътниците му - са били задържани предишния ден, но са били освободени. „Отишли са до Харманли да вземат втория автобус и се случи това, за което знаем всички“, заяви Демерджиев. И допълни, че Омар и негов спътник са били задържани в поделение на „Гранична полиция“ в Бургас, защото са били намерени до автобус, който е бил спрян. "В него е имало остатъци от храна, от вода. Било е очевидно за хората, които са намерили този автобус, за какво е служил той. Повече от час са прекарали в ареста, без да бъдат оформени документи, че са били арестувани", каза министърът.

Той разкри, че според полицаите, които ги освободили, не е имало достатъчно доказателства да ги задържат, а проверката на Инспектората показала друго – че доказателства си били налични.

Могла е да бъде предадена информация по-рано, за да се предотврати инцидента – по-конкретно, 17 минути преди катастрофата, каза министърът. „Подадена е 3 минути преди инцидента и всички действия на двамата служители трябва да се третират в аспект, че не са знаели какъв автобус се движи към тях, че се движи с висока скорост и че е склонен да преминава през полицаите, които опитват да го спрат“, заяви той.

Сириецът, блъснал двама полицаи, е пълнолетен - грози го тежка присъда

Сирецът Омар Абдан, управлявал автобуса с нелегални мигранти от катастрофата в Бургас, е пълнолетен. Роден е през 2004 г., а ...

„Предприехме и други действия относно „Гранична полиция“ – относно действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали мигранти на територията на страната. Материалите ще се предадат на прокуратурата“, обяви Демерджиев.

„Правя разграничение – всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени и ще им се наложат наказания, но има стотици служители на „Гранична полиция“, които съвестно изпълняват задълженията си. Нашата задача е да ги подкрепим и да им помагаме, а да отстраняваме служители, които не са достойни да носят пагона“, каза той.

Повечето отговорни за случилото се на 25 август полицаи са отстранени и към момента. Единият е подал молба за напускане, а други двама са били командировани от границата във вътрешността на страната - по съмнение, че се занимават с дейности, съставляващи нарушение. „Това не е пречка, при преценка на прокуратурата ще носят наказателна отговорност“, потвърди министърът.

Припомняме, че автобусът, който мина през патрулката на двамата полицаи, превозваше 47 нелегални мигранти. Освен Омар Абдан, беше задържан и 30-годишен сириец, живеещ в Пловдив, за когото се твърди, че ръководил групата за трафик. Според данни на прокуратурата той вземал по 3000 евро на човек за превоз, като после разпределял парите между всички участници в схемата.

При акцията по разбиването на канала бяха задържани общо 12 души – сред тях има двама или трима чужденци със статут на постоянно пребиваващи у нас, а останалите са българи. Арестите бяха извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив.

Районният съд в Бургас остави в ареста тримата сирийци, обвинени за катастрофата в Бургас

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми – Омар А., Ахмад...

Що се отнася до шофьора Омар Абдан, той е задържан за постоянно и го грози наказание от 15 до 20 г. затвор или доживотен затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com