На първа инстанция в Испания - десетки български моряци влизат в затвора за наркотрафик

2069
На първа инстанция в Испания - десетки български моряци влизат в затвора за наркотрафик
Снимка: бгнес

Моряците от кораба „Свети Николай”, които бяха задържани преди четири години в Испания заради трафик на над 3 тона кокаин, вече са с ефективни присъди на първа инстанция. Испанският съд е постановил 10 години затвор за всеки моряк от командния състав на плавателния съд, а за изпълнителния състав присъдите са от по 6 години затвор. Обвинени са общо 31 души, припомня Maritime.bg, която разполага с присъдата.

Пред испанския съд капитанът на кораба – Иван Станчев, е заявил, че е знаел за кокаина. Той е позволил превоза, защото е бил заплашван. Капитанът не е знаел колко точно е количеството на наркотика, както и кои от моряците са знаели какво се превозва. От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче, българската фирма е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.

Капитан Собаджиев: Съжалявам, че съм българин

Няма никакво развитие по случая с българския капитан Светлозар Собаджиев, който е задържан в Панама. Това каза самият той в интервю за...

Според адвокат Владимир Владимиров, които защитава част от обвинените моряци, на втора инстанция нещата могат да се променят. Той е категоричен, че при задържането на кораба са нарушени три конвенции. Една от тях е тази за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества, в която е описана процедурата за задържане на кораб при наличие на основателни съмнения. Според Владимиров е нарушена и Конвенцията на ООН по морско право.

Другите пропуски в процеса, според българския адвокат, са свързани с доказателствата – анализ на кокаина, последвалата кражба на част от него, разпита на свидетелите и недопускането на български свидетели, за които е била подготвена и конферентна връзка.

Властите в Испания се позовават на множество специални разузнавателни средства, засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг съд. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите, като в една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.

По думите на Владимиров решение на втора инстанция се чака след 8-9 месеца.

Близките на моряците разочаровани от Борисов

След проведената среща с премиера Бойко Борисов, семействата на моряците от задържания в Кралство Испания кораб „Св. Николай заяв...

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, която е наела моряците – Дойчин Дойчев. Оказа се, че родната прокуратура няма никакви доказателства срещу него и магистратите не могат да помогнат на испанските си колеги.

Според информация на близки на моряците, Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com