На първо четене - влизаш в затвора, ако събираш дърва

5448
На първо четене - влизаш в затвора, ако събираш дърва
Снимка: БГНЕС

Много сериозни санкции относно незаконната сеч и незаконния лов бяха приети чрез изменения в Наказателния кодекс (НК) по предложение на "Обединени патриоти" - засега на първо четене в пленарна зала. Двигател на промените е Валентин Касабов, един от най-приближените хора на Валери Симеонов в НФСБ.

Основният момент в промените е в член 235 от НК. Там се казва, че можеш да влезеш в затвора за 6 години и да платиш глоба от 1000 до 20 000 лева, ако "противозаконно сечеш, събираш, добиваш, вземаш или извозваш дървета или части от тях, включително отсечени или паднали, когато предметът на престъплението е на стойност над една минимална заплата". Към днешна дата цената на един кубик дърва е около 70-80 лева. Ако става въпрос за щета в размер на под една минимална заплата, влизаш в затвора до 1 година или се сдобиваш с пробация за до 2 години, но трябва да имаш наложено административно наказание по Закона за горите за последните 2 години, преди да ти бъде наложено новото наказание.

Реални мерки за сечта в Западен парк - до два-три месеца поне

Ще има три патрула, които съвсем скоро ще обикалят Западен парк, за да следят има ли незаконна сеч. Това обаче щяло да се случи "максим...

При дебатита по закона бяха отправени забележки към "Обединени патриоти" относно формата на текста и спорни моменти по него – например относно това, че можеш да влезеш в затвора, ако си събирал паднали дървета, включително бяха цитирани заключения на юристи и съдии. От "Обединени патриоти" поеха ангажимент да внесат корекции в текстовете между първо и второ четене, като това ще бъде дискутирано на ниво "комисия".

Извън текстовете за незаконната сеч, има и поправки, касаещи лова в България. Затвор за половин година или пробация до 1 година плюс глоба от 300 до 500 лева застрашава всеки, който без разрешение убие или улови дребен дивеч и щетата "е на стойност над една минимална заплата". До 1 година затвор и до 2 години пробация плюс глоба от 300 до 1000 лева ще се налага на всеки, който "съхранява, пренася, превозва или укрива незаконно убит или уловен дивеч, или намерен болен, ранен или мъртъв дивеч, или разпознаваеми части от дивеч". И тук става въпрос за щета над една минимална заплата.

При причинена с незаконен лов щета (в забранено за лов време, място и със забранени средства) от над 1000 лева, виновният може да влезе в затвора за до 3 години и да плати глоба от 1000 до 5000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com