Николай Ненчев: Чужди служби оказват натиск върху българската прокуратура

2273
Николай Ненчев: Чужди служби оказват натиск върху българската прокуратура
Снимка: БГНЕС

На първо място за мен е важно дали тази информация (бел.ред. за поредните руски шпиони) е получена от чужди служби, моето убеждение е такова. И тези служби са оказали натиск върху главния прокурор да предприеме действия. Това каза пред btv бившият военен министър Николай Ненчев. Винаги съм твърдял, че българските служби трябва да бъдат далеч по активни, добави той.

Кои са двамата изгонени дипломати и каква информация са събирали? Ето кои са поредните изгонени от България руски дипломати, Русия се закани с ответни мерки

Гешев предложи заместниците си - Красимира Филипова, Пламена Апостолова и Десислава Пиронева

Главният прокурор Иван Гешев отправи предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за назначаване на г-жа Красимира Алек...

По информацията ми става ясно, че този скандал е започнал в началото на 2016г. Когато стартирах всички проекти за модернизацията на българската армия като министър на отбраната, подчерта Ненчев.

По думите му е ясно, че има зависимост на българската прокуратура, която от своя страна оказва натиск върху граждани и висши чиновници. Бившият министър даде пример точно с обвинението към него по повод сделката за ремонт на самолети в Полша.

Спомням си, в края на ноември подписах договора с Полша – за ограничаване зависимостта от Русия – в търсене на по-кратки срокове. Само два дни по-късно в министерството се получи писмо от ДАНС, в което се иска пълна информация за сделката – записи, договори, камери - всичко. Още повече, това беше договор гласуван от депутатите с голямо мнозинство. Проведоха се разпити на 10-15 души, които работиха по договора. По същото време на мен ми беше повдигнато обвинение. Договорът беше изгоден, ние получихме кратки срокове – а обвинението беше, че съм нарушил интересите на руската страна. Ако бях получил това обвинение от руски прокурор, щях да го приема, но когато то идва от Цацаров, в съдействие на ДАНС, е подозрително. Делото беше водено от прокурор Пиронева (бел.ред. Десислава Пиронева) – която в момента е зам.-главен прокурор. Това е доказателство за натиск от страна на прокуратурата и действие под чуждо разпореждане. Това обясни Ненчев, който подчерта, че сега вижда подобен сценарий.

Ако се окаже, че тази информация е получена от чужди разузнавателни служби, ще бъде много лошо, подчерта Ненчев, защото ще докаже обвързаността на българската прокуратура.

Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа

Николай Ненчев оправдан и на втора инстанция за ремонта на МиГ-овете

И Апелативният съд в София оправда бившият военен министър Николай Ненчев за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29, съобщи 24 ...

Бившият военен министър обяви, че не познава двамата, сочени за шпиони. Заяви, че имал кратка среща с руския посланик , но те не се разбрали.

Това може би вече е четвърти скандал от този вид. Твърде вероятно е да са „големи риби“ (бел.ред. шпионите), тъй като са се опитвали да получат информация за превъоръжаването на българската армия, коментира още Ненчев.

"Русия опитва ли се да контролира военната ни промишленост? Твърде вероятно и има доказателства – опита за отравяне на Емилиян Гебрев и тук нямам никакво съмнение, отговори Ненчев.

Опитва ли се да ни измести от пазара? "Със сигурност и вече са агресивни, процесът е започнал отдавна", каза той.

След което обаче зададе няколко резонни въпроса:

Цяло десетилетие руски шпиони и дипломати са дестабилизирали Македония

Почти цяло десетилетие руски шпиони и дипломати са участвали в пропагандни дейности за всяване на раздори в Македония като част от усил...

"Това е доста дълъг период на работа – от 2016г. Какво са правили нашите служби, защо не са реагирали? Кои са имената на българите, замесени в този скандал? А какво стана с предишните шпионски скандали? Един от заподозрените получи орден от Путин, а сега се гласи да прави партия.", каза Ненчев.

Според него, в този случай е важно държавата да реагира:

Външният министър е добре да изпрати протестна нота до своя колега, действия трябва да предприемат и военния, и вътрешния министър. Сбъдват се мрачни прогнози, каза Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com