Ново заседание по дело за радикалния ислям

15616
Ново заседание по дело за радикалния ислям
Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и насаждането на религиозна омраза, предаде БГНЕС.

Днешното заседание ще протече с разпит на подсъдимите духовници. Мюсюлманските духовници ще трябва да обяснят какви са взаимоотношенията им с "Ал Уакф Ал Ислями" и доколко дейността им на имами към Главното мюфтийство се препокрива с религиозните курсове, които са провеждали в страната с финансовата подкрепа на нелегалната ислямистка организация, съобщава БНР.

Заседанието ще започне в 9.30 часа. Районът пред сградата на съда ще бъде охраняван от полицаи.

БГНЕС припомня, че на заседанието на 12 декември миналата година, експертът теолог д-р Сафер Хасанов, поискан като вещо лице от защитата, каза, че обвинението срещу мюсюлманските духовници е пропукано, тъй като е изградено от контекста на иззетата преди две години религиозна литература. Според доктор Сафер Хасанов дори и заглавия като "Демокрацията е невернически обществен строй" не трябва да се приема еднозначно. "Не трябва да се изключват от контекста на самия текст. Там нещата са от чисто доктринално естество. Така че вие, ако изкарате това от контекста, може да се получи абсолютно всичко", заяви тогава Хасанов. Според неговия превод цялото обвинение е изградено на контекст. По-скоро на несъобразяване с контекста, което е много грешно в такива ситуации, подчерта Хасанов.

Според сочения за ръководител на българската клетка на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями" новата партия ПОМАК е ответна реакция на скалъпеното съдебно преследване: "Тази партия е резултат от нещата, които се въртят около дело. Това е закон на физиката. На всяко действие има противодействие".

Съдът приобщи към делото и отговор на Главното мюфтийство, в който се казва, че за периода 2005 - 2010-а година мюфтийството не е получавало дарение от ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com