НСО вече охранявала и Пеевски, можело да го убият

3607
НСО вече охранявала и Пеевски, можело да го убият
Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана (НСО) охранява от петък, 19 февруари, народния представител от ДПС и съсобственик в печатни издания и телевизия Делян Пеевски. Това съобщава Клуб Z, позовавайки се на свои източници.

От самата служба са заявили, че не коментират имена на своите обекти на охрана, защото това е класифицирана информация.

2 комисии се занимават със свалената охрана на Местан

Предстои да организираме евентуално заседание на вътрешната комисия и на нашата комисия. Това каза председателят на комисията за конт...

Според източника на изданието промяната в статута на Пеевски е станала на базата на показания на украинеца Роман Логвиненко, който е с постоянна мярка "задържане под стража" като евентуален организатор на неуспешния атентат срещу Алексей Петров от октомври миналата година.

Логвиненко е "изпял" и евентуалните намерения за убийство на депутата от ДПС. Това дало основание на тристранната комисия от МВР, ДАНС и НСО да вземе решение да постави народния представител под денонощна охрана. Шефът на Националната служба по охрана няма право на глас в комисията.

Според Закона за НСО охрана се осигурява на президента, председателя на парламента, министър-председателя и главния прокурор, като такава може да се осигури и при "конкретна застрашеност" на народни представители с решения на комисията.

Очаква се в следобедните часове главният секретар на МВР Георги Костов да даде извънреден брифинг по повода.

Бойко Ноев: Плевнелиев е първият, който дължи отговор за охраната на Местан

"Президентът Росен Плевнелиев е първият, който дължи отговор на обществото за охраната на Лютви Местан", каза бившият министър на отбра...

На 13 юни 2014 г., седмица преди да бъде затворена Корпоративна търговска банка (КТБ), ГД "Национална полиция" и прокуратурата задържаха в съвместна акция трима души - близки до Цветан Василев, за подготовка на убийство на Пеевски.

В на другия ден - събота, 14 юни, Софийският градски съд (СГС) ги освободи без никаква мярка за неотклонение, защото прие, че няма нито едно доказателство в посока на твърдяната хипотеза. На 18 юни Софийската апелативна прокуратура оттегли искането си за задържане на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, а Върховната касационна прокуратура потвърди, че няма данни за престъпление.

Разследването за подготовка за убийство на Делян Пеевски се извършваше от Следствения отдел, ръководен тогава от Петьо Петров, известен с прякора Еврото. От незаконния арест единият от обвиняемите изпадна в прединфарктно състояние.

През октомври същата година един от задържаните - Георги Христов, обяви пред bTV, че ще съди държавата.

Ген. Миланов: НСО не ползва СРС-та

НСО не прилага специални разузнавателни средства. Това каза генерал Румен Миланов, бивш директор на БОРКОР в във връзка с приетия Закон...

"Има различни версии (за задържането им – бел.ред.), но моята и единствената е, че се познавам с Цветан Василев от доста години. Ние сме били пилотната сделка, пилотната атака, последвана след това от атаката срещу КТБ и затварянето ѝ", коментира тогава Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com