Обира те банкер - не става без поне престъпна небрежност от други банкови служители

5396
Обира те банкер - не става без поне престъпна небрежност от други банкови служители
Снимка: iStock/Guliver

Щом и това става, значи няма държава. Така един от пострадалите от кражба на пари, теглени от 29-годишната Биляна Начева, ръководител на банков клон в Нова Загора, описа скандалната ситуация.

Доколкото разбрах, банката е направила вътрешна проверка и е установила липса на пари по сметките. В случая банката носи отговорност и трябва незабавно да възстанови парите по сметките на пострадалите, а не да чака осъдителни присъди, подчерта бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. По думите му пред Нова телевизия колкото по-бързо стане, толкова по-бързо се възстановява доверието, защото банката поема грижата за внесените в нея пари.

Банкерката, заподозряна в присвояването на хиляди левове, остава в ареста

Сливенският окръжен съд постанови постоянно задържане под стража за обвинената във финансови злоупотреби с пари на клиенти шефка на бан...

Ако обаче има подозрения, че пострадалото лице всъщност е съдействало за кражбата – както в случая с Мартин Петров (бел. ред. – от публичната информация изглежда, че той е дал прекалено голям достъп до сметките си на ограбилата го банкерка), тогава било друго.

Димитров коментира за случая в Нова Загора, че банките имат такива системи, че много служители всъщност са знаели какво става и трябва да има проверка дали няма организирана престъпна група. Неофициално Actualno.com получи същия отговор, когато задаваше въпроси за случая "Мартин Петров", който стигна до съд.

Трябва максимално ясно да си следим всяка една сметка в банката, да ползваме всички технически средства – имейли, есемеси, и тефтерче да си водим включително. Няма задължение на клиента да си следи сметките, но за лична сигурност е по-добре да се прави. Това каза Емил Хърсев в интервю за bTV.

Обикновено служителите, които разполагат с достъп до системите за информация на банката, могат да проследят движението по сметките в нея и е нормално да се насочат към сметки, по които има най-малко движение през годините, обясни още Емил Хърсев. По думите му в Нова Загора има нарушение на технологичната дисциплина на повече от един служител, защото някой е трябвало да потвърждава операциите, които е правила банкерката.

Изчезна банкерката от Дулово, обвинена в присвояване на близо 190 000 лева

Изчезна банковата служителка от Дулово, която беше обвинена за източване на 188 000 лева от сметка на клиент. Днес стана ясно, че тя не...

"Всяка сделка трябва да се контролира поне от двама служители на банката, извършителката е знаела паролите на своите колежки. Не се спазват тези правила, вероятно става въпрос за престъпно нарушение на повече от един човек", категоричен беше финансистът.

Според Емил Хърсев не са много често случаите, в които служителите мамят банка в която работят, най-често се греши. Има обаче и случаи, в които клиентът участва в измамата, отбеляза още той – например ако клиентът сам е дал паролата, флашката с електронния си подпис и така нататък. В случая в Нова Загора банката не е заявила подозрение към клиентите, така че вероятно ще поеме вината и ще възстанови парите, обясни още финансистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com