Обвинението срещу Сидеров заради случая на Летище Варна влезе в съда

13688
Обвинението срещу Сидеров заради случая на Летище Варна влезе в съда
Снимка: БГНЕС

Делото срещу Волен Сидеров заради случая на Летище Варна в началото на тази година беше внесено в съда от Софийска градска прокуратура.

Според обвинението на полета от София за Варна в началото на януари и на Летище Варна Сидеров е извършил три престъпления. Той е осъществил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Те се отличават по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост, както и със съпротива срещу орган на властта, съобщиха от прокуратурата.

От прокуратурата заявяват, че с хулиганското си поведение Сидеров предизвикал скандал и отправил обидни реплики към френската гражданка Стефани Дюмортие. При извозване на пътниците от борда на самолета до летищния терминал Сидеров е предизвикал скандал с Димитър Бахнев.

Случаят

Прокуратурата обвини Волен Сидеров в хулиганство и за лека телесна повреда

Искам възможно най-бързо да започне съдебно дело срещу мен, за да се изяснят нещата. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Си...

Обвинението срещу Сидеров е заради държанието му в полета на „България Еър” от София до Варна в нощта на 6-ти срещу 7-ми януари тази година. Тогава националистът, заедно с други депутати от „Атака”, се сдърпва със служителката на френското посолство Стефани Дюмортие, а след това и с пасажера Димитър Бахнев, като една от версиите сочи физически сблъсък. Сидеров се е държал непристойно и със служители на „Гранична полиция”, като е влязъл във физически контакт с полицай Костадин Колев. След това депутати на „Атака” в многократни медийни изяви свързаха този случай с „постановка” от страна на ГЕРБ, тъй като от профил на Колев в социалните мрежи си личало, че "той е върл бойковист".

„Категорично не съм удрял полицай Колев и това няма как да бъде доказано, защото не се е случвало. Неговите лъжесвидетелства са смехотворни, един 120 - 130 кг юнак, трениращ бойни изкуства, а аз, който съм 70 кг с дрехите, съм го ударил и той е залитнал... От една страна, е ласкателство за моята сила, но от друга е недостоверно”, посочи Сидеров след излизането си от следствието преди време.

След случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на лидера на „Атака”, а впоследствие той сам се съгласи да не се ползва от защитата си. В искането до председателя на Народното събрание Михаил Миков Цацаров написа, че поведението на лидера на "Атака" е било "изключително скандално и цинично".

Сблъсъкът между Дюмортие и Сидеров беше коментиран и от френското посолство, което първо поиска извинение от лидера на „Атака”, а след това смекчи тона. Френският посланик в България Ксавие Лапер Дьо Кабан дори сподели, че се е срещнал случайно със Сидеров преди 20 години, когато той работеше в „Демокрация” и след тази среща си е помисли, че не иска никога повече да си има вземане-даване с бъдещия националист.

Френският посланик: Волен Сидеров е заплашил наша служителка, защото е французойка

Стефани дьо Мартие е била заплашена, защото е французойка и член на френското посолство. Тя пътуваше за Варна по работа, а Волен Сидеро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com