Официално обвиниха клошаря за изгорелите тютюневи складове

1393
Официално обвиниха клошаря за изгорелите тютюневи складове
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Пловдив обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, на 45 г., за това, че на 20.08.2016 г. в Пловдив по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул.“Екзарх Йосиф“ 13, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове).

Сградите са собственост на „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, „Галакси инвестмънт груп“ ООД-Пловдив, „Тотал спорт-2015“ ЕООД-Пловдив, „Нордикс инвест“ ООД-Пловдив и на 11 израелски граждани, собственици на една от сградите, отбелязва Topnovini.bg.

Обвинение за щети за над 15 млн. лв. получи клошарят за палежа на тютюневите складове

Обвинение за щети на обща стойност над 15 млн. лв. е предявено на клошаря Любо за умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив. То...

Четири от тях са с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от сградите е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.

Обвинението приема, позовавайки се и на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август 2016 г. той изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 13., етаж четвърти. В коша се намирали и хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от обв. Данчев, които се запалили.

Впоследствие огънят е стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“13.

Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. „Капитан Андреев“№2, който се намирал на разстояния 2,3 м, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес.

Съдът отстрани главния архитект на Пловдив

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност главният архитект на града Румен Русев. Това стана по искане на прокуратурата. Срещу нег...

Междувременно пожарът продължил разпространението си във вертикална посока - надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици, ползвана от „Тотал спорт-2015“ ЕООД. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради, по-късно се запалил и четвъртия склад, собственост на „Галакси инвестмънт груп“, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на сградата на „Нордикс инвест“ ООД.

По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и др. експертизи. По досъдебното производство са събирани доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com