Окончателно прекратиха производството срещу Иво Прокопиев за продажбата за Каолин

3269
Окончателно прекратиха производството срещу Иво Прокопиев за продажбата за Каолин
Снимка: БГНЕС

На 26.03.2021 г. Софийски апелативен съд излезе с окончателно определение, с което потвърждава прекратяването на наказателното производството от страна на прокуратурата, и прекратява повдигнатите обвинения срещу Иво Прокопиев, Иван Ненков и Константин Ненов поради липса на извършено престъпление. 

През юли 2018 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми тримата акционери в „Алфа финанс холдинг“ АД по обвинение в трансформация на незаконно имущество за това, че през 2012 г. като длъжностни лица – членове на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ АД, са преобразували имущество чрез покупко-продажба на акции от капитала на „Каолин“ АД, за което са знаели, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление. 

Делото "ЕВН" към финал на втора инстанция

Делото „ЕВН”, по което подсъдими са Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков върви към финал на втората инстанция &nda...

Досъдебното производство беше прехвърлено за кратко (и впоследствие върнато обратно) от Софийска градска прокуратура към Специализираната прокуратура и използвано като повод за натиск, чрез показни акции и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев, основател и съиздател на “Икономедиа” АД – фирмата издател на независимите издания “Капитал” и Дневник”. 

Досъдебното производство беше прекратено на 23.10.2020 г. от Софийска градска прокуратура. Независимо, че в постановлението на СГП се посочва, че при многобройните извършени проверки не са открити нарушения в дейността на “Каолин” АД, не е формулирано коректно правното основание за прекратяване, поради което то е обжалвано пред съда от адвокатите на обвиняемите в тази му част. 

След няколко междинни съдебни акта и обжалвания, окончателният съдебен акт на Софийски Апелативен съд уважава жалбата на обвиняемите и коригира правното основание за прекратяване на наказателното производство, а именно на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл. 24, ал. 1, пр. 2 от НПК – поради липса на извършено престъпление.

Решението на Софийски апелативен съд за липсата на престъпление в действията на Иво Прокопиев и съдружниците му в “Алфа финанс холдинг” АД при продажбата на контролния пакет акции от “Каолин” на фондовата борса е окончателно, не подлежи на обжалване и е обвързващо за всички държавни органи и длъжностни лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com