Омбудсманът: Кадрите са проблемът на съдебната система

14728
Омбудсманът: Кадрите са проблемът на съдебната система
Снимка: БГНЕС

Навремето, когато бях председател на Софийския окръжен съд, имах една тетрадка и тогава разпределях делата по следния начин – първи, втори, трети. Тогава нямаше компютри, нямаше софтуер. Не софтуерът е проблем – ние не вярваме на началниците на съдиите, на самите съдии. Мислим, че те са корумпирани и правим софтуерен продукт, за да няма корупция. И после разбираме, че продуктът не е свършен. А проблемът е в кадровото обезпечение на съдебната система, заяви омбудсманът Константин Пенчев пред Нова телевизия.

При мен има сигнали от български съдии – такива, какъвто е този с „Белведере Кепитъл Мениджмънт”. Такъв сигнал е този за ТВ7. И там, както при „Белведере”, синдикът осигурява задължителна охрана за много пари, посочи Пенчев. И в двата случая е намесен синдикът Панайот Велков. Не е нужно да си юрист, за да прозреш схемата, добави той.

Следващата седмица ВСС ще изслушва скандалния шеф на СГС

ВСС започва обширна проверка на всички съдилища и прокуратури, като ще се проверяват мрежите им за случайно разпределяне на дела. Тов...

Реформа е нужна – да изчистим от тези метастази системата. А противниците са много – те ще казват, че я искат, но ще говорят как Конституцията е едикаква си, как трябва да се спазва и заради това не може да има промяна, посочи Пенчев.

Вчера, при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията, вътрешният министър Веселин Вучков си каза, че МВР няма капацитет да се справи. Според доклада 30% от българите са дали подкуп, 40% са си поискали, а в последните 15 години няма и един осъден на по-високо ниво за корупцията.

Целта на Инспектората на ВСС трябваше да е да бъде ДАНС на съдебната система. Този орган беше съсипан – от две години няма Главен съдебен инспектор. И не е случайно, че Лозан Панов (бел. ред. – един от двамата кандидати за председател на ВКС) беше блъснат на пешеходна пътека. Камерите на мястото на инцидента не работели – явно в България всеки може да бъде сплашен или убит, заяви Пенчев. Май ще наблюдаваме тази вълна на реваншизъм, която беше през 2009 година, добави омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com