Оневиниха двама за кораба с кокаина

8160
Оневиниха двама за кораба с кокаина
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е свалила обвиненията от Дойчин Дойчев и Руслан Колев - единствените двама уличени у нас за хванатия с три тона кокаин български кораб "Свети Николай".

Доказателства за участието им в трафика на наркотика не са открити, пише "Преса". По тази причина българското и испанското правосъдие не "проявяват интерес към тях", става ясно от постановление на наблюдаващите прокурори Андрей Андреев Биляна Дукова.

Това става почти две години след като властите на Иберийския полуостров взеха на абордаж плавателния съд край бреговете на град Кадис. На борда бяха задържани 21 българи - капитанът Иван Станчев и още 20 души екипаж. По-късно в едно от отделенията на носа на кораба полицията откри 108 вързопа. Всеки от тях съдържал по 25 пакета с кокаин с чистота над 75%. Според испанците цената на пратката надхвърля 90 милиона евро.

Докато гледахме по телевизията как в Кадис разтоварват тоновете дрога, у нас ГДБОП задържа корабособственика Дойчин Дойчев и софиянеца Руслан Колев - син на бивш дипломат. Двамата бяха посочени, че са участвали в набирането на екипаж и в трафика на кокаина. В крайна сметка прокуратурата не е намерила достатъчно данни за първоначалните си твърдения.

Зад рекордната пратка с кокаин стоят братята колумбийци Диего Алберто Велес Гарсон и брат му Луис Едуардо, сочи разследването, проведено на територията на няколко държави. Двамата се заели с организацията на пратката още в началото на 2012 г. Привлекли все верни хора - колумбийци, испанци от галисийския клон на техния картел и българи. Детайлите по вноса били уговаряни в поредица срещи. Главна роля в тях играел дясната ръка на братята Велес - колумбиецът Хайро Калвера. От испанска страна най-високо в организацията стоял Хосе Отеро - бивш служител на испанската жандармерия.

Разследването така и не успя да установи обаче кои са българските босове - партньори на колумбийско-испанската мафия. Откри само изпълнителите на поръчката. Контакт с нашенците поддържал лично приближеният до братята Велес Хайро Калвера. И неслучайно, защото именно те е трябвало да прекарат по море от Южна Америка в Испания безценната за тях стока.

Българското участие в схемата се свежда до трафика на кокаина с кораба "Свети Николай". Разследването ще разкрие обаче, че кокаинът е бил натоварен някъде край Кабо Верде или по бреговете на Бразилия. Това е станало преди 27 юли 2012 г. Интересно е, че дотогава плавателният съд се е казвал "Бургас 3". После бил прекръстен, за да се скрие от кредитори, твърди корабособственикът.

 

 

Марихуаната преминава през Косово, а кокаинът - през Черна гора и Албания

Министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи призна, че през Косово преминават наркотици като марихуана и хероин, а през ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com