Операцията срещу Миню Стайков - заради сигнал от Великобритания

11888
Операцията срещу Миню Стайков - заради сигнал от Великобритания
Снимка: БГНЕС

Пловдивски бизнесмен, който е адаш на собственика на хотел "Маринела" Ветко Арабаджиев, е бил източникът на информацията, довела до зрелищната акция срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков. Бизнесменът е проговорил пред държавните силови структури заради сигнал, пратен от британските служби в началото на тази година, пише в. "24 часа".

Бизнесменът се казва Антон Арабаджиев, а през 2011 година в също е разследван за производство на нелегални цигари. Тогава операция на МВР разбива нелегална фабрика на Арабаджиев в пловдивското село Патриарх Евтимиево. На брифинг в селото до фабриката тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че в нея е можело да се произвеждат над 30% от цигарите, които са нужни на пазара в България. Арабаджиев е арестуван, а през 2012 година е осъден на 3 г. условно след споразумение с прокуратурата.

Спецсъдът остави Миню Стайков в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на "Винпром Карбонат" Миню Стайков, родственика му Белун Хазърбасанов и со...

Именно сега Арабаджиев е дал информация за петте нелегални фабрики за цигари, заради които беше задържан Миню Стайков. Това става, след като от Великобритания искат от нашите служби да направят обстойна проверка на Арабаджиев. Причината – англичаните са проследили канал за незаконни цигари, внасяни в Обединеното кралство, който водел до пловдивския бизнесмен. Британците сочат и партньорите на Арабаджиев - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

Арабаджиев не е арестуван, но вместо това са ударени 5 други фабрики - свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му. Има предположение, че той е направил сделка, за да не се отзове зад решетките. Интересен детайл, който потвърждава неофициалната версия за помощта, оказана от Арабаджиев, е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му информатор, са участвали само в първия етап на разбиване на нелегалната фабрика на Миню Стайков в Карнобат през юли. Тогава се открити само ремарке с кутии и един шофьор. При следващите етапи ГДБОП дискретно е дистанцирано от операцията и там работят само ДАНС и прокуратурата.

Пловдивският бизнесмен стои и/или има участие в много фирми - “Стенимахос” ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти” ООД “Ейнджъл Пропърти” ЕООД, “Тони-М” ООД, “ЕвелинаТрейд” ООД.

Освен Арабаджиев, британските служби се интересували и от Георги Ненчев, по прякор Етикета. Той е известен в подземния свят като човека с фалшивите бандероли, каквито е осигурявал на няколко разбити фабрики за цигари. Задържан е и за печатница за фалшиви евро през 2016 година. А преди 7 години преживява нападение в дома си, при което му отрязват част от ухото и му изпочупват пръстите. Ненчев е свързан и със скандалния случай „Белведере”, който доведе до краха на съдия Румяна Ченалова. о. Фирмата, която първа подава молба за несъстоятелност на “Белведере”, е “Тайм Арх” ООД от Пловдив. Пловдивската фирма търси от „Белведере” 114 хил. лева за поддръжка на билбордове. Съсобственик и управител на “Тайм Арх” ООД е именно Ненчев.

Спецпрокуратурата обяви, че Ветко Арабаджиев е разследван за пране на пари

Бизнесменът Ветко Арабаджиев и още двама души от неговата фамилия са обект на разследване. Това стана ясно от думите на зам.-главния пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com