X
 
 

Оставиха в ареста инспекторите-изнудвачи от ДАИ-Пловдив

1361 0
photo of Оставиха в ареста инспекторите-изнудвачи от ДАИ-Пловдив
Снимка: Pixabay.com
Пловдивският окръжен съд остави в ареста тримата инспектори от ДАИ-Пловдив, обвинени за получаване на подкупи от транспортни фирми. Те бяха арестувани на работните си места през седмицата при акция на ДАНС.

Срещу тях са повдигнати обвинения за изнудване, вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. По време на заседанието на съда стана ясно, че при събирането на доказателства за дейността им са използвани специални разузнавателни средства, предаде БНР.

Един от обвинените служители на ДАИ-Пловдив не познавал изнудваните

Тримата задържани за изнудване и подкупи служители на ДАИ-Пловдив бяха докарани в съда днес. Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тен...

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са били следени и подслушвани в продължение на 8 месеца и така според прокуратурата са събрани достатъчно данни за организираната от тях схема по изнудване на транспортни фирми.

Според обвинението тримата инспектори не съставяли актове за установените от тях нарушения при проверките на транспортните фирми. В замяна искали пари, а при едно дружество за производство и транспорт на месни продукти поискали дори и 3 чанти с мезета. За дадения подкуп признал лично собственикът на фирмата, който разказал, че предал торбите с месо и с по 300 лв. на паркинг пред голям магазин. В разследването до момента са разпитани много служители на проверявани транспортни дружества, но малцина свидетелствали за давани подкупи, съобщи БНТ.

"Това, което споделят хората, е че ги е страх за бизнеса им, в крайна сметка в "Автомобилна администрация" е и хлябът, и ножът. При осъществяване на такава дейност неминуемо могат да се допуснат нарушения, за такива нарушения, обаче са предвидени много тежки санкции", казва Георги Гешев, прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив.

Защитниците на обвинените инспектори заявиха, че доказателствата са крайно недостатъчни, особено като се има предвид дългия период, в който са събирани.

Един от арестуваните инспектори на ДАИ - Пловдив е собственик на 12 имота

"Бизнес мазохизъм" нарече днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов начина, по който три транспортни фирми са предпочитали да конт...

"За мен няма конкретика в доказателствата, самите служители на тази фирма, за която имаме обвинение твърдят, че те винаги са били готови за такива проверки с пари в пликове. Това е, което го казват те самите. Сега, дали са изнудвани, или са били подготвяни да дават подкупи, е отделен въпрос, но конкретика за това на коя точно дата са давани тея пари също няма", твърди адвокатът на обвиняемите Ивайло Вражилов.

Съдът обаче бе категоричен, че има събрани достатъчно данни за обосновано предположение, че тримата инспектори са вземали подкупи и че могат да извършат и други престъпления и ги остави в ареста.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално