Осъденият за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г. е на свобода от 2 месеца

4496
Осъденият за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г. е на свобода от 2 месеца
Снимка: БГНЕС

Мъжът, осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г. е бил освободен от затвора през месец май тази година. Това съобщи БТА часове след убийството на бившата барета в столичния квартал "Драгалевци".

При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница. Тя е контактна. На мястото на стрелбата тече оглед, образувано е досъдебно производство.

Атентатът

На 29 октомври 2015 г. на кръстовището между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" в столичния кв. "Кръстова вада" Темпински и Чорний стреляха два пъти по бронирания автомобил на Алексей Петров с гранатомети, но снарядите не можаха да проникнат в колата.

През 2019 г. Софийският градски съд призна Логвиненко за виновен и го осъди на 15 години затвор. Магистратите обаче го оправдаха по обвинението, че е подбудител и организатор на покушението. Година по-късно апелативните съдии намалиха присъдата, но въпреки това Логвиненко я обжалва пред Върховния касационен съд, който отхвърли жалбата му.

Решението на съда

Апелативният съд постановява условно предсрочно освобождаване на Роман Логвиненко на 29 май. Като му налага изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то е две години, шест месеца и 11 дни. „Към настоящия момент осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне“, се посочва в мотивите на съда.

С определението си апелативните съдии отменят решението на Софийски градски съд, с което искането на Логвиненко за освобождаване е отхвърлено. Според съдията молбата на осъдения е неоснователна, защото макар да е преполовен срокът на изтърпяване на присъдата, по смисъла на закона, не са налице останалите предпоставки за предсрочно освобождаване, най-важната от които е представянето на убедителни доказателства за поправяне на лишения от свобода.

Шефът на затвора е дал становище, че са необходими поне още шест месеца, през които поведението на осъдения да бъде стриктно наблюдавано, като отбелязва, че въпреки няколко поощрения и награди, поведението на Логвиненко в затвора не е било изцяло безкритично. Прокурорът също е поискал да не бъде уважена молбата на осъдения. Още: Бизнесът на Алексей Петров: С какво официално се занимаваше преди да бъде убит

Също така от затворническата администрация посочват, че Логвиненко показва добро поведение и стремеж към безпроблемно изтърпяване на наказанието, но и проявява безразсъдно и рисково поведение.

Убийството

По-рано днес беше съобщено, че бившата барета Алексей Петров е бил убит в София. По първоначална информация убийството е станало в столичния квартал "Драгалевци", близо до неработещия лифт до Воденицата. Още: "#КОЙ ще разследва убийството": Първи реакции след смъртта на Алексей Петров (СНИМКИ)

От МВР потвърдиха, че в "Драгалевци" е имало стрелба. Уточнява се, че са били намерени мъртъв мъж и ранена жена. По-късно стана ясно, че тя е откарана в тежко състояние в болница "Пирогов". По информация на БНР Петров е застрелян с пушка.

НА ЖИВО: Убиха Алексей Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Има загинал при катастрофата с колата на Кирил Петков

За строителни измами: НАП проверява 40 заподозрени

Мигрантският натиск към страната ни намалява

Пълна кола: Хванаха 30 хиляди къса цигари край Белоградчик

15-годишен е задържан за кражба на кола в София

Двама мъже крадоха коне край Костинброд

Издирван от Интерпол американец е задържан в Благоевград

Откраднаха кутия с пари за лечение на млада жена

Съдът изслуша Рангел Бизюрев, ето какво разказа за убийството на Митко

Черна статистика: Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com