Осъдиха шофьор, блъснал жена, опитваща се да пресече през магистралата

9250
Осъдиха шофьор, блъснал жена, опитваща се да пресече през магистралата
Снимка: pixabay.com

Присъда на Апелативен съд – Пловдив от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и половин година без право за управление на моторно превозно средство (МПС), бе постановена спрямо мъж, блъснал жена на магистралата. Вследствие на катастрофата, пострадалата е починала. Присъдата бе потвърдена от състав на Върховния касационен съд (ВКС). Подсъдимият е признат за виновен и осъден от Пловдивския окръжен съд на една година лишаване от свобода условно.

Трагедията се е разиграла на 10.01.17 г. на 132 километър на автомагистрала „Тракия“. При управление на товарен автомобил „Мерцедес“ шофьорът е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на жена, която се опитвала да пресече. Инцидентът е станал вечерта, при условията на силен снеговалеж. Установено е, че водачът е карал с 63 км/ч на заснежено платно, когато се появила група от пешеходци. Хората пресекли преди пострадалата, като целта им била да стигнат до отсрещния паркинг, в непосредствена близост до бензиностанция. Според ВКС, правилно в мотивите си апелативните магистрати са обосновали извода си, защо водачът е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на произшествието.

Жена загина след неправилно пресичане на жп прелез

Жена, с неустановена засега самоличност е загинала, при неправилно пресичане на ЖП прелез,съобщиха от БДЖ. Заради извършване на следст...

При проведеното съдебно следствие е установено, че при зона на реална видимост от фаровете на къси светлини около 40 метра, водачът е следвало да управлява автомобила със скорост от 41 км/ч, предвид снеговалежа и условията на нощна видимост, за да предотврати удара. Той обаче се е движел с 63 км/ч - скорост, която е била технически несъобразена с реалната обстановка, според основанията за присъдата. Апелативният съд е приел, че макар подсъдимият да е шофирал със значително по-ниска от разрешената за този участък на пътя скорост, в случая допуснатото нарушение е във връзка с избора на безопасна за движението такава. Поради това, независимо от сериозното съпричиняване на катастрофата, от страна на загиналата жена, която е пресичала магистралата в грубо нарушение на правилата, водачът на товарния автомобил също има вина, смятат магистратите. Той е трябвало да избере такава скорост, че да може да спре в осветената част на късите светлини.

Предвид всички мотиви и доказателства, присъдата на мъжа е намалена от една година на 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, като заедно с това, е лишен от правото да управлява МПС за срок от половин година. Решението е окончателно и вече е влязло в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com