От ГЕРБ припомнят, че БСП са сменили шефа на завода в Костенец, няма опасност от втори взрив

25874
От ГЕРБ припомнят, че БСП са сменили шефа на завода в Костенец, няма опасност от втори взрив
Снимка: БГНЕС

Директорът на военния завод „Терем – Цар Самуил” ЕООД в Костенец, където днес сутринта имаше експлозия и бяха ранени десет души, не е специалист по боеприпаси. Това каза в предаването „Преди всички” на БНР бившият заместник-министър на отбраната и депутат от ГЕРБ в 42-рото Народно събрание Валентин Радев.

По думите му сегашният директор Георги Иванов е назначен от правителството на Пламен Орешарски. Предишният – Марин Йорданов, който е специалист по боеприпаси, е бил освободен въпреки протестите на ГЕРБ конкретно.

Взрив във военния завод в Костенец

За взрив във военния завод "Терем - Цар Самуил" ЕООД в Костенец, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал по време на утилизация на...

Иначе според служебния военен министър Велизар Шаламанов няма радиационно и или химическо заразяване след взрива. Няма и индикации за опасност от друг взрив. Шаламанов вече посети мястото на инцидента. Той сподели, че най-вероятно става въпрос за прехвърчане на случайна искра между два технологични центъра, които са отдалечени на необходимото разстояние по изискванията.

Единствените материални щети в Костенец са счупени стъкла на къщи, но те ще бъдат поети от завода. От ранените четирима души са откарани в Окръжна болница и ВМА в София.

Извършва се преглед на всички дружества, в които съм отговорен за управление на държавната собственост, каза още Шаламанов. МО възлага договорите за утилизация чрез обществени поръчки при спазване на изискванията за безопасността.

"Ако има открито и най-малко нарушение, аз ще бъда безкомпромисен в прилагане на мерки за постигане на възможно най-добрата сигурност и за работещите, и за гражданите", категоричен беше Шаламанов.

Заводът е основан през 1957 година. Дейността му е основен ремонт на артилерийски и минохвъргачни изстрели от всички калибри, стрелкови бойни припаси. Заводът произвежда димни гранати и димни шашки, утилизира гранати, мини, патрони и артилерийски изстрели от всички калибри.

Николай Цонев невинен по делото за подкуп според СГС

Софийски градски съд оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по делото за подкуп. На заседанието по делото на 24 октомври ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com