Отново - драстично намаление на присъда след сбиване

2783
Отново - драстично намаление на присъда след сбиване
Снимка: БГНЕС

4 години затвор за убийство, вместо 20 - това гласи присъдата на Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов в Бяла. Апелативният съд във Велико Търново намали първоначалната присъда от 20 г. затвор с цели 16 г. заради промяна в обвинението, съобщава в. "24 часа".

Според съдиите, убийството е по непредпазливост, а не е хулигански акт, както твърдеше прокуратурата. Представените доказателства сочат за непредпазливост, смята съдът.

Роднини на протест заради убийството на техен близък в Бяла

Роднини, колеги и приятели на убития Алекс от Бяла излизат отново на протест. Този път те ще се се съберат пред Апелативния съд във Вел...

Решаващи за изхода на делото се оказаха допълнителна съдебномедицинска експертиза на лекари и физик и разпит на вещо лице.

Съдът счита, когато нападателят замахнал да го удари с юмрук, Алекс се дръпнал, а това довело до невъзможност да запази равновесие - залитнал и паднал. Травмата на главата му била от удара в плочките. Доказателствата по делото показвали, че ударът с юмрук в лицето “е бил слаб или с умерена сила” и не би могъл да предизвика загубата на равновесие. Преди да падне, Алекс опитал да се предпази от друг удар.

"От решението на Апелативния съд във Велико Търново излиза, че за убийство ти се полага по-малко наказание, отколкото например за кражба на вещ", възмути се евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. "Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на починалия Алекс, нито е предполагал, че евентуална реакция на последния в опит да се предпази ще доведе непременно до неговото падане, като се има предвид, че малко преди това Алекс е избегнал по същия начин опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в последствие сам е нанесъл удар…", цитира част от съдебните мотиви евродепутатът и пита дали след 4 години Маринов няма да поиска цигара от някой друг и няма пак да се стигне до това, което сега преживява семейството на Алекс.

18-годишният Алекс изпадна в кома след нападение в нощта срещу 8 юли 2017 г. Към 5:00 часа сутринта той се прибира с приятели от дискотека в Бяла. Компанията е пресрещната от група по-възрастни роми. Един от тях (Валентин Маринов) поискал цигара от Алекс, но той не пушел и не му дал. Между групите станало спречкване. Според прокуратурата, при свадата Алекс е ударен фатално с бутилка от уиски по главата. Пада и си удря главата в плочките. Откаран е в болница с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на лекарите на 15 юли умира.

Бяла тръгва на протест след присъда за убийство от само 3 години затвор

В град Бяла отново се готви протест. Причината – присъда за убийство от само 3 години затвор. Става въпрос за случай отпреди 2 г...

Окръжният съд в Русе осъди Маринов на 20 години затвор при първоначален строг режим. Първата инстанция постанови, че убиецът трябва да плати 200 000 лева кръвнина на близките на момчето. На 4 юни 2019 година Апелативният съд в Търново преквалифицира обвинението в по-леко и даде на Маринов 3 години затвор. След това решение имаше бурен протест на жители от Бяла. Впоследствие Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, тъй като не е съгласен с мотивите. Сега случаят пак отива във ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com