Петков и Божанов разследвани за заплаха към Йоловски

3705
Петков и Божанов разследвани за заплаха към Йоловски
Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство е образувала прокуратурата по сигнала, че министърът на електронното упарвление Александър Йоловски е бил заплашван, пише Клуб “Z“.

Това казаха на брифинг заместник-главния прокурор Мария Павлова и прокурорът от ВКП Ваня Стефанова.

Припомняме, че преди първия тур на местните избори депутати от ИТН обявиха, че ще подадат сигнал до прокуратурата за заплахи срещу Йоловски. Тогава след председателски съвет и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза пред медиите, че Кирил Петков от ПП и Божидар Божанов от ДБ заплашвали живота на Александър Йоловски заради обществени поръчки за 640 млн. лв.

Още: МВР: 301 сигнала за нарушения са получени малко преди края на изборния ден

Проверката на прокуратурата е за длъжностно престъпление. Не бе назовано обаче кои са разпитваните по делото заподозрени. Потвърдено бе, че сигналът при тях "е същият, който бе изнесен след председателския съвет" . Част от лицата ще бъдат разпитани в понеделник.

Самият Йоловски за заплахите

Още: След заплахи: Министърът на електронното управление е с охрана

Припомняме още, че за заплахите е говорил и самият Йоловски пред Антикорупционната комисия.

След получени заплахи министърът от края на октомври е със засилена охрана от НСО, съоби тогава БНТ.  На Йоловски и семейството му е назначена охрана от главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Охраната е назначена по негово искане, след като той е бил разпитан в Антикорупционната комисия, където е дал показания за изнудване и отправени заплахи към него и семейството му от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов. По думите на Йоловски заплахите били свързани с възлагането на обществени поръчки в областта на електронното управление за стотици милиони лева.

Още: Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

В брифинга на прокуратурата участва и главният секретар на МВР Живко Коцев. Тримата дадоха информация за задържаните и повдигнатите обвинения за изборни нарушения след местния вот.

Кмет-арестант полага клетва

Кметът на каварненското село Белгун, обвинен в купуване на гласове все пак ще положи клетва. Той ще бъде изведен от ареста само да се закълне и ще бъде върнат там. 

Още: Арестуваха цяло семейство за купуване на гласове в димитровградско село

Двама от врачанското село Малорад са с повдигнати обвинения по случая "чичо Цено, кой номер". 

В прокуратурата са постъпили 3393 сигнала във връзка с проведените местни избори, обобщава БТА. Броят им е с 52% повече в сравнение с тези получени при предходните местни избори през 2019 г., когато сигналите са били 1774. 

Ръст на досъдебните проидводства

Павлова отбеляза, че има ръст и при образуваните досъдебни производства, като до момента те са 231, а към 2019 г. са били 136. Тя добави, че и към момента продължават да постъпват сигнали и да се образуват разследвания.

Още: Неуспял общински съветник си иска обратно парите за купените гласове, арестуват го

Видеонаблюдението в изборните секции след края на гласуването изигра своята роля при разкриване на голяма част от този вид престъпления, според Мария Павлова. Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове, каза тя.

От прокуратурата отчетоха, че при отминалите местни избори над 30 000 души са били регистрирани като кандидати за общински съветници и кметове - т.е. лица с имунитет, което е затруднило работата на междуведомственото звено за изборни престъпления, създадено между прокуратурата, МВР и ДАНС.

Искат се 4 имунитета на кандидати

До момента изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл искане за сваляне на имунитета на четирима души, като това е разрешено от ЦИК и те са привлечени към наказателна отговорност. Сред тях е и кандидатът за кмет на Дупница, подкрепен от "Възраждане", който е с влязла присъда в Гърция и европейска заповед за арест.

Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че полицията е локализирала рисковите секции, а получените сигнали са 2767 - предимно за купуване на гласове, унищожаване и повреждане на предизборни материали и корпоративен вот. Най-много сигнали има от областите Бургас, Благоевград и Пазарджик. През седмицата на балотажа са постъпили над 1900 сигнала.

Коцев отбеляза също ръст на сигналите - през 2019 г. те са били 1656, като сега увеличението е с над 65%. Образуваните наказателни производства от МВР на отминалите местни избори са 221, докато през 2019 г. техният брой е бил 102.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com