Последна инстанция за взрива край Горни Лом, убил 15 души

1644
Последна инстанция за взрива край Горни Лом, убил 15 души
Снимка: БГНЕС

Днес, 26 ноември, ВКС ще гледа наказателното дело срещу Ивелина Б., Божидар В., Валери М. и Палма И. за взривовете в завода за боеприпаси „Миджур“ край Горни Лом през 2014 г., при който загинаха 15 души.

Делото е образувано по касационен протест и касационна жалба от частния обвинител Димитър Д. срещу решението от 11.01.2021 г. на САС, с което е потвърдена присъдата на Окръжния съд – Видин. Димитър е баща на един от загиналите и се бори години за справедливост - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Почернен от взрива в Горни Лом баща счита, че досега няма виновни заради работата на прокуратурата

За 5 март отложиха делото за взрива в Горни Лом през 2014 година, при който загинаха 15 души. Това реши Софийският апелативен съд, кой...

На по-долна инстанция всички подсъдими за взривовете в завод „Миджур“ през 2014 г., при който загиват 15 души, са признати за невиновни и оправдани по повдигнатите им обвинения – Ивелина Бахчеванова в качеството ѝ на директор на Дирекция „Международно-контролирана търговия и сигурност“ при Министерството на икономиката, Божидар Василев в качеството му на началник на Отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ при Главна дирекция „Охранителна полиция“, Валери Митков в качеството му на проектант „Минно дело, геология и екология“ и Палма Иванова в качеството ѝ на инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завод „Миджур“.

В касационния протест се изтъкват доводи за процесуални нарушения и нарушения на материалния закон, като се прави искане за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане. В касационната жалба се изтъкват доводи за допуснати нарушения на материалния закон и допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Прави се искане за отмяна на решението и връщане на делото за доразследване на прокуратурата.

През лятото на 2019 г. Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива в „Миджур“. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, беше оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима. Втората обвиняема - Ивелина Бахчеванова, също беше оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен, според Окръжния съд на Видин. Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.

На 14 януари 2021 г. оправдателната присъда беше потвърдена.

И четиримата обвиняеми за взрива в "Миджур" бяха оправдани

И четиримата обвиняеми за взрива в „Миджур” бяха оправдани. Оправдателните присъди бяха прочетени от председателя на Окръжн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com