Повишението на средната скорост по пътя - основна причина за повечето катастрофи

17023
Повишението на средната скорост по пътя - основна причина за повечето катастрофи

Средната скорост на автомобилите се е увеличила с 20 км/ч. А това е основна причина за катастрофите по пътищата. Това коментира пред "Фокус" председателят на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Той допълни, че жертвите на пътнотранспортни произшествия са били сведени до 600 души годишно, но през 2014 г. се забелязва сериозен ръст. Като основна причина за това беше посочено посочи решение на ВАС, което забранява електронните фишове.

Модерна система може да ни спасява при катастрофи

От 2017 г. в България ще има нова услуга - система, която автоматично изпраща сигнал до телефон 112 при катастрофа. Тя бе представена д...

Според Тодоров това е изключително неправилно и немотивирано решение. Той подчерта: "От 30 януари функционират само около 15 камери, при положение че преди бяха 150. В момента любителите на високи скорости не могат да бъдат санкционирани. Силно казано е, че българският шофьор е европеец и е толерантен на пътя".

Според експерта неефективна е действащата практика пътните полицаи да спират шофьорите и да издават акт или фиш на място, тъй като това отнема много време, докато камерите могат всеки ден да залавят стотици шофьори, които превишават скоростта.

„Пътната безопасност започва още от детската градина, след това продължава в училищата, работи се с младите водачи, с инфраструктурата, с изправността на автомобилите. Всеки един от тези аспекти може много да се промени, но миналото управление нямаше волята за това. Има много проблеми с кръвните проби, с пияните шофьори, с неправоспособните водачи. Бяхме намалили с 40% загиналите в катастрофи, бяхме едва ли не пример в Европа, а сега трябва да започнем от начало“, коментира проблемите в пътната безопасност Владимир Тодоров.

През следващата седмица Българска асоциация на пострадали при катастрофи, БЧК и Военномедицинска академия ще започнат акция по кръводаряване в помощ на пострадалите при пътни инциденти.

Футболен национал катастрофира тежко, пострада и бременната му съпруга

Футболистът от националния отбор и полузащитник на Лудогорец Христо Златински пострада при тежка катастрофа на пътя Русе – Разгра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com