Прекратиха делото за полицейския побой над студента Евгени Марчев

2995
Прекратиха делото за полицейския побой над студента Евгени Марчев
Снимка: НС

Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. Удряли са го четирима униформени, но кои са те не е ясно. Затова и разследването срещу четирима полицаи, обвинени за насилието зад колоните на Министерския съвет, трябва да бъде частично прекратено.

Така накратко може да се обобщи постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, издадено преди месец. Разследването продължава срещу пети полицай, обвинен през март т.г., че сам и в съучастие с трима други неустановени полицаи нанесъл лека телесна повреда, но не на Марчев, а на друг протестиращ младеж.

Мартин Димитров: Големият агент на ДС Марков и големият шофьор Борисов отново застават рамо до рамо

"След първоначалната еуфория, че прайм министер Борисов лично се е обадил на агент Николай да го покани в листите на една от най-големи...

Четиримата полицаи бяха обвинени, че удряйки Марчев с ръце и крака, са нанесли лека телесна повреда на студента - сътресение на мозъка и други контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж. Адвокатът на Марчев Полина Велчева обяснява, че боят е един и същ, т.е. няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото. От постановлението на прокурора, с което "Сега" се запозна, се вижда, че той тепърва ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинения за побоя зад колоните на МС.

От постановлението се разбира още, че в боя зад колоните са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само "униформен служител", означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служители не е установена, няма дори индикации кои биха могли да са те, пише прокурор Иванов в постановлението си.

Полина Велчева поясни, че постановлението е обжалвано пред Софийския районен съд и се чака неговото произнасяне. Велчева настоява магистратите да отменят частичното прекратяване като сочи пред съда редица нарушения на прокуратурата.

Велчева припомни, че разследването за побоя зад колоните е образувано през август 2020 г. През декември 2020 г. Марчев е конституиран като пострадал и разпитан от прокуратурата. Тогава адвокат Велчева е поискала на нея и клиента ѝ да бъдат предявени и материалите по разследването. Това не е сторено и до днес и Марчев и защитата му не са запознати със събраните от прокуратурата доказателства.

Марков: Защо светът мълчи за пребития български студент и застреляните пред Капитолия?

Живеем в интересни времена препълнени със скучни световни лидери! Ако десетки тежко въоръжени полицаи, налегнат хилав студент между ко...

Първите четирима полицаи са обвинени по спешност едва през август 2021 г., когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на полицаите към задържаните по време на протеста, видяха бял свят чрез специалната парламентарна комисия, разследваща насилието.

Според адвокат Велчева от 15 август 2021 г. четиримата обвинени полицейските служители е следвало да бъдат отстранени от работа, тъй като Законът за МВР изисква срещу органите на реда да няма повдигнати обвинения. И до днес обаче няма данни разследващите да са предявили обвиненията на полицаите. Заради съмненията, че те продължават да изпълняват полицейските си функции въпреки висящото дело, Велчева е сезирала и вътрешния министър Бойко Рашков.

ОЩЕ: Адвокатът на битите зад колоните на МС печели десетки дела за полицейско насилие (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com