Престъпници с тежки присъди осъдиха България в Страсбург

10421
Престъпници с тежки присъди осъдиха България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Четирима от осъдените с най-големите присъди престъпници в България успяха да осъдят държавата в Страсбург - заради условията в затворите. Това са Лазар Колев, осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски, Йордан Петров, станал известен като Кумановския убиец, също излежаващ доживотна присъда, Илиан Михайлов, който ще е в затвора до смъртта си заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка си, както и Стоян Петров, осъден на 20 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, пише lex.bg. Всички те, без Стоян Петров, са поискали от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) обезщетение от по 10 000 евро за лошите условия в затвора и за специалния режим, при който изтърпяват присъдите си, информира в. "Сега".

Съдът в Страсбург присъжда индивидуално 4000 евро на Михайлов и по 3000 евро на Йордан Петров и Колев. Стоян Петров не иска обезщетение. Оплакванията им са сходни и затова жалбите им са разгледани в един процес.

Манолова призова да се спре унизителното отношение към задържаните в Софийския затвор

Омбудсманът Мая Манолова призова правосъдния министър и началника на софийския затвор да бъде прекратено унизителното отношение към за...

Съдът в Страсбург приема, че "страданието и трудностите, претърпени от тях, надвишават неизбежното ниво на страдание, присъщо на лишаването от свобода, и са достатъчно сериозни, за да бъдат квалифицирани като нечовешко и унизително отношение". За да направят този извод, магистратите са преценили натрупването на лоши условия и строго ограничителния режим, който не е обяснен със съображения за сигурност, както и продължителния период, през който четиримата са в затвора.

По думите на Лазар Колев, той е държан в постоянно заключена килия в затвора, изолиран от останалите лишени от свобода. Било му е позволено да общува с други затворници само когато е извеждан за физически упражнения за по час на ден. В килията му няма течаща вода или тоалетна, пълно е с хлебарки и бълхи. Освен това нямал маса и се храни върху вестник, разстлан на леглото му. През цялото време е държан на изкуствена светлина, а температурата варирала според сезона - от жега до студ.

Подобни са и оплакванията на останалите трима. Йордан Петров обяснява, че през август 2012 година в килията му е била поставена тоалетна, но тя е на 45 сантиметра от леглото му и не е отделена от останалото пространство. Така той имал натрапчивото усещане, че живее в тоалетната. И тъй като администрацията на затвора отказвала да му предостави четка и препарати за почистване на тоалетната, тя станала неизползваема.

Институционална (не)адекватност

Нечовешкото отношение към арестанти може да коства на България много

Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение от страна на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) къ...

Междувременно омбудсманът Мая Манолова се обърна към правосъдния министър Цецка Цачева и поиска от нея да прекрати практиката на унижения спрямо арестанти и затворници. Това стана заради случилото се с бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която беше отведена в болница окована в белезници и пранги. В доклад на институцията на омбудсмана изрично се казва, че изискването затворниците да ходят до тоалетната с пранги е неприемливо, а указанието тоалетната да се ползва при отворена врата е не само унизително за задържания, но и за охраняващите го. Непрекъснатото фиксиране към болничното легло с белезници е изтезание. Критикува се и присъствието на надзиратели по време на медицинските прегледи, което нарушава лекарската етика. Според доклада това е допустимо само ако пациентът е високорисков и ако лекарят изрично не е поискал охрана. "В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000", пише в доклада. От институцията на омбудсмана критикуват и прокуратурата, която има търпимост към подобни нарушения в затворите и арестите.

От правосъдното министерство обясниха, че докладът е постъпил при тях в късния следобед и ще го коментират, когато се запознаят с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com