X
 
 

При масови проверки в цялата страна запечатват бензиностанции с некачествено гориво

3583 6
photo of При масови проверки в цялата страна запечатват бензиностанции с некачествено гориво
Снимка: iStock/Guliver
Масови проверки се извършват на обекти, търгуващи с гориво. Те се провеждат под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП.

До момента близо 29 000 л гориво са спрени от разпространение. За продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП. Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата, информират от МВР.

Специализираната операция се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково. Действията, които продължават и в момента, са стартирали на 26 февруари.

Извършен е предварителен селективен подбор на фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива, като на база на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната.

Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

От извършените до момента лабораторни анализи на взетите проби за качеството на продаваните горива в проверяваните обекти са установени бензиностанции в градовете Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен, които продават некачествено гориво.

Продължава анализът на останалите взети проби. Обектите, в които са направени тези констатации, са запечатани и дейността им е преустановена. Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа – до момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин.

Сериозни нарушения по отношение на течните горива по бензиностанциите

Върховната административна прокуратура (ВАП) откри нарушения при изпълнението на законовите изисквания за течните горива за над 1 млн...

Други два обекта са затворени поради липса на декларация за съответствие и проследимост.

Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели.

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които НИС мери в ущърб на клиента.

От ДАМТН са издадени предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

От МВР посочват и по-характерните случаи, установени в хода на операцията:

Делчев: Има двоен стандарт спрямо бензиностанциите

Има двоен стандарт към бензиностанциите. Въпреки че законодателството се приближава към това да повишава изискванията и по отношение ...

В търговски обект в Асеновград е установена допълнително монтирана цистерна в обекта, която липсва в схемата на бензиностанцията, но е свързана с нивомерна система. Констатирано е наличието на допълнителен електронен блок, свързан с електронна система фискална памет (ЕСФП), за който се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

Установено е наличие на приблизително 4000 литра гориво, за което не са представени документи и има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е запечатан и поставен под охрана до извършване на последващ контрол в присъствието на специалисти в областта на ЕСФП.

В обект в Харманли е установено, освен гориво с изключително лоши показатели, и НИС, които мерят в ущърб на клиента. В бензиностанцията са констатирани нарушения и при предходни проверки. Подобна е ситуацията в обект на територията на столицата, който също е засичан в разпространение на некачествено гориво.

На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти. Продължава изясняване на случая и предстои допълнителна проверка от НАП.

На бензиностанция във Враца е установено, че 1500 литра бензин се съхраняват в пластмасови съдове, от които с пистолет се зарежда в МПС. В обекта има монтирани две цистерни, които са свързани помежду си, но само на едната има монтирана НИС. Липсват схеми за обекти и документи за произход на горивата и за наличното количество.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ти да видиш! Тиквите нещо се активизираха. Че лапкаме рекет пак май, а? Попълваме касичката на ГРОБ за изборите?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Пишещото лудо човече не ходи ли на работа или е трол на БСП от Посрано 20? Доста е просто, едва връзва изречения на български. Майчиният дали е руски, дали е турски.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Прост е синът на майка ти. За баща ти нищо определено не мога да кажа но май е мангал. Нали, бе кретен!
  : 1 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Прост е синът на майка ти. За баща ти нищо определено не мога да кажа но май е мангал. Нали, бе кретен!
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тази акция рутинна ли е или извънредна, заради бензиностанциите на Марешки? Остава да ни убедите, че Марешки е мошеник, а сички останали са абсолютно изрядни. Може да ви повярваме, но трябва да го докажете, но не и със старите номера. Те вече не минават. Марешки ни отвори очите.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ти си голям тъпанар, Тиква соросоидна! Подковал те е добре баща ти с бой по соросоидната тиква, компрадоре. Чаткаш с налчетата в нета като току-що подкован кон, червен- естествено.
  : 1 !