Проба-грешка - Бъчарова реши да върне камерите при проверки на КАТ

1469
Проба-грешка - Бъчарова реши да върне камерите при проверки на КАТ
Снимка: БГНЕС

Всички проверки на КАТ пак ще се снимат. Това е записано в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставка на 300 камери. За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв. Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на охранителната полиция.

Всъщност заснемането на проверките на "Пътна полиция" е мярка, която беше въведена в действие, но отменена от сегашния вътрешен министър Румяна Бъчварова. Заснемането стана факт след като по всички медии беше разпространен клип, в който се видя как пътният полицай Сашо Тръпков взема 20 лева подкуп. Това стана по времето на Веселин Вучков като вътрешен министър, а след скандала бяха купени 140 камери и те бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция бе отнета възможността да проверява - освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите, припомня в. "Сега". Бъчварова обаче отмени разпореждането, защото според нея без камери щяло да има по-ефективен контрол от страна на КАТ върху нарушителите.

Родители нападнаха катаджии, за да предпазят дъщеря си от получаването на акт

Катаджии са били нападнати от гневно семейство при проверка на автомобил в Търговище. Инцидентът е станал към 16 часа в неделя на ул."К...

Сега МВР е решило, че до края на годината проверките отново трябва да започнат да се снимат. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал, научи "Сега" от свои източници. От МВР са се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

Когато бъдат хванати с подкуп, полицаите ще минават през детектор на лъжата, пише още в стратегията. Във всички курсове в академията на МВР ще има антикорупционни лекции и "опреснително обучение" върху Етичния кодекс. До 15 октомври и гражданите трябва да започнат да бъдат запознавани с етичните правила в министерството. Друга мярка е в интернет да бъде публикувана цялата информация за документи, които са нужни при пътуване в чужбина, както и денонощна телефонна линия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com