Прокуратурата: Алтернативните доставки на газ са били от Русия и на по-високи цени

4801
Прокуратурата: Алтернативните доставки на газ са били от Русия и на по-високи цени
Снимка: БГНЕС

Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов, отново са били с първоначален източник "Газпром експорт". Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо. Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

Сарафов коментира обвиненията срещу бившия енергиен министър Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов, както и срещу бившият шеф на "Булгаргаз" в кабинета "Петков" Людмил Йоцов. Те бяха обвинени вчера, че са причинили вреди на държавния газов доставчик.

Може да има общ арбитраж за газа срещу Путин, казва Александър Николов

Няма отказ да се плаща в рубли. В "Булгаргаз" има съществуващ договор. Немощта на декрета на Путин, който се издава, се вижда от това, ...

"Булгаргаз", държавното дружество е ощетено с 88 млн. лв., а това вероятно е могло да се избегне, заяви зам.-главния прокурор.

Той разясни, че обвинението е и за това след узнаването на новите обстоятелства по договора между "Газпром" и "Булгаргаз", т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз".

"Дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на "Газпром" по новите условия", каза още Сарафов.

Той обясни, че останал изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора "White&Case", на която са платили 500 000 евро: "На практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на "Газпром", не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени".

Aлександър Николов реагира почти веднага след обвиненията: "Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина. В рамките от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазен изцяло общественият интерес... Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия, и затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия", поясни Николов.

Слави Трифонов: Един ден съм “лош” и "мафиот“, на другия ден съм "добър“ и от "добрите сили“

И Кирил Петков, и „Продължаваме промяната” излязоха преди малко, след мен, в защита на Александър Николов - бивш министър н...

Той е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, "въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от "Газпромекспорт" и това беше целенасочено направено от предходни правителства", заяви той днес в ефира на Нова телевизия. "Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ", попита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури.

"Ако "МЕТ Енерджи" са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на "Булгаргаз" (бел. ред. - потвърдено от сегашния служебен енергиен министър Росен Христов)? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като "МЕТ" и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на "Булгаргаз", посочи още ексминистърът.

От фирмата доставчик отговориха с позиция: "МЕТ Енерджи" е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която компанията оперира.

"През 2021 г. "МЕТ Енерджи Трейдинг България" достави на страната ни 9,5% (319 млн. куб. м) от крайното потребление на природен газ за българската икономика", заявяват още от дружеството.

От компанията добавят, че винаги са действали в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com