Прокуратурата иска отговори за ключова част от АМ "Струма" през Кресненското дефиле

7920
Прокуратурата иска отговори за ключова част от АМ "Струма" през Кресненското дефиле
Снимка: АПИ

Надежда – това е думата, с която неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) приветства постановление на Софийската апелативна прокуратура, с което е отменено решение на Софийската градска прокуратура. Става въпрос за сигнал на АКФ относно строителството на АМ "Струма" в Кресненското дефиле.

Какъв е сигналът – да бъде проверено дали е имало "обмен на финанси" между фирма "Пътпроект 2000" и някой от участниците в обществената поръчка за трасето на пътя лот 3.2.2. Припомняме, че лот 3.2.1 беше спечелен от ДЗЗД "АПП Лот 3.2.1", в което влизат "Грома Холд" ЕООД, "Европейски пътища" АД, "Водно строителство - Благоевград" АД, "Пътпроект" ЕООД и "Вахостав-СК". Договорът е за 599 999 903.90 лв. с ДДС.

Прокуратурата влезе в предприятието, от което тръгна пожарът, забавил строежа на АМ "Струма"

Полиция, служители на прокуратурата и РИОСВ влязоха в 15 часа във "Феникс"-Дупница принудително, след като 30 минути никой не им отвори...

Защо трябва да има проверка за превеждане на пари между "Пътпроект" и някой или някои участници в поръчката за следващия лот (3.2.2)? Според АКФ, следва да се провери дали "Пътпроект" не е помогнала с данни от извършени самостоятелно 20-тина сондажа за идеен проект на трасето в периода 22.10 – 06.12.2018 г.

Припомняме, че управителят на "Пътпрокет" инж. Любен Симеонов заяви, че фирмата му е правила сондажите по собствена инициатива и без възложена от АПИ задача. Според инж. Симеонов, стойността на извършената дейност възлиза на 100 000 лв., които са останали за сметка на фирмата. Това стана веднага след като се разшумя за сондажите, за които официално никой не знаеше – припомнете си в този материал!

Дни по-късно беше уволнен директорът на горското стопанство в Кресна, на чиято територия е била извършена незаконната дейност. До момента, процедурата по възлагане на дейността по отсечката все още не е приключила.

Според инж. Симеонов, фирмата не е споделила с АПИ информацията, която е от съществено значение за изготвяне на техническия проект и за строителството на участъка. "Каква е гаранцията, че "Пътпроект 2000" не са я споделили с някоя от фирмите-участнички в обществената поръчка, предоставяйки и съществено конкурентно предимство? Подобен въпрос поставя под съмнение цялата поръчка по възлагане на проекта", смята Николай Стайков, един от създателите на АКФ и бивш зам.-главен редактор на в. "Капитал".

Еколози: Отказът от еврофинансиране на АМ "Струма" не отменя контрола и санкциите

Независимо дали България ще поиска финансиране на Лот 3.2. на автомагистрала „Струма“ от Европейската комисия или ще мине ...

Софийска градска прокуратура обаче не вижда основание за проверка, но Апелативната прокуратура в София решава друго: "В тази връзка следва да бъде изискана документацията по посочената обществена поръчка, както и да се снемат обяснения от съответните длъжностни лица, които са участвали в провеждането ѝ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com