Прокуратурата намери нов обвиняем по делото за злоупотреби с евросредства в ИАРА

1231
Прокуратурата намери нов обвиняем по делото за злоупотреби с евросредства в ИАРА

Прокуратурата e привлякла нов обвиняем по делото за злоупотреби с евросредства в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Това стана ясно в хода на днешното заседание, в което бе разглеждано искането на държавното обвинение за отстраняване от длъжност на двама от обвиняемите, информира ИА "Фокус".

Агенцията по рибарство вече има нов изпълнителен директор

Валентин Вълков е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той е назначен със заповед ...

Досега с повдигнати обвинения бяха трима: Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА; Златин Георгиев – инспектор в агенцията и Петър Генов, който според прокуратурата чрез действията си умишлено е улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи средства от фондове, свързани с Европейския съюз. Днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала още едно обвинение – на Бонка Тодорова, управляваща фирмата „Капитан Z” ЕООД. В хода съдебното заседание стана ясно, че преди да стане инспектор, Златин Георгиев е представлявал това дружество, а Тодорова е негова тъща.

Събраните по делото доказателство сочат, че именно това дружество е подало неверните данни в ИАРА във връзка с мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по Оперативна програма за развитие в сектор „Рибарство”. Част от неверните сведения са били предоставяни, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия в размер на 59 972 лв.

По време на днешното заседание съдът прекрати делото срещу Янчо Янев, в частта му относно искането на държавното обвинение за отстраняването му от длъжност, защото той вече е освободен със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В момента съдът разглежда искането за отстраняване от длъжност на Златин Георгиев и предстои да се произнесе по-късно.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че Валентин Вълков става новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той бе назначен със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Знаете, преди дни директорът на ИАРА Янчо Янев бе освободен от длъжност заради започнало разследване за злоупотреби с евросредства.

Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА

Министър Десислава Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и хранит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com