Прокуратурата поиска от ВКС да потвърди 4 години затвор за Марешки

6646
Прокуратурата поиска от ВКС да потвърди 4 години затвор за Марешки
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да потвърди 4-годишната ефективна присъда на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, предава БНР.

Заедно с Красимира Колева той е подсъдим за изнудване на собственик на пицария във Варна.

Делото трябваше да се гледа от върховната инстанция в средата на март, но по искане на Марешки беше отложено за след изборите.

Днес лидерът на „Воля“ не се яви в съдебната зала, а адвокатите му поискаха той да бъде оправдан.

Що се отнася до съучастничката му, която Варненският апелативен съд осъди на три години и половина затвор, представителят на държавното обвинение поиска от Върховния касационен съд да намали наказанието ѝ.

Решението, което ще бъде окончателно, се чака до два месеца.

Припомняме, че делото е образувано по жалби на подсъдимите Веселин М. и Красимира К. и по жалба на частния обвинител и граждански ищец Асен М. срещу въззивната присъда от 14.09.2020 г. на Апелативен съд – Варна, с която частично е отменена присъдата по н.о.х.д. № 733/2017 г. на Окръжен съд – Варна.

С първоинстанционната присъда подсъдимите Веселин М. и Красимира К. са признати за невиновни в извършването на престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2, т. 3, пр. 2, 3 и 4 вр. ал. 1 НК за това, че за времето от 09.10.2014 г. до 16.11.2014 г. в гр. Варна, с цел да принудят Асен М. да поеме имуществено задължение – да им заплаща ежемесечно парична сума в размер на 10 000 лева, го заплашили с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение, и с друго противозаконно действие с тежки последици за него – създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението, като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, извършено е от две лица, и са причинени значителни вреди в размер на 14 838,37 лева, поради което са изцяло оправдани.

С въззивната присъда на Апелативен съд – Варна е отменена частично първоинстанционната и е постановена нова, с която и двамата подсъдими са признати за виновни по повдигнатото им обвинение, като на Веселин М. са наложени наказания „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и „глоба“ в размер на 8 000 лв., а на Красимира К. – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 6 000 лв. Подсъдимата Красимира К. е оправдана по първоначално повдигнатото ú обвинение целта на упражнената принуда да е била Асен М. да поеме имуществено задължение към нея – да ú заплаща ежемесечно сумата от 10 000 лв. В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена.

В касационните жалби на двамата подсъдими се сочат всички касационни основания по чл. 348, ал. 1 от НПК – съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания. Прави се искане за оправдаване на подсъдимите, алтернативно отмяна на въззивната присъда и връщане на делото за ново разглеждане или намаляване размера на наложените наказания с прилагане на чл. 66 от НК.

В касационната жалба на частния обвинител и граждански ищец се релевира касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 от НПК – нарушение на материалния закон. Прави се искане за изменение на атакувания въззивен съдебен акт и уважаване в пълен размер на предявения граждански иск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com