Прокуратурата разпореди проверка след репортаж с изпуснати 180 лични карти

1602
Прокуратурата разпореди проверка след репортаж с изпуснати 180 лични карти
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Смолян се самосезира и разпореди проверка след излъчен тв репортаж и публикация в информационен сайт, в които се съобщава, че представител на фамилия в Девин е показал плик със събрани множество чужди документи за самоличност на български граждани, съобщиха от прокуратурата.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се организира купуване на гласове.

Проверката е образувана с оглед данни за евентуално извършено престъпление от общ характер по чл. 167, ал.3 от Наказателния кодекс – за организиране на купен вот.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин. Срокът за приключването й е 48 часа.  

Припомняме, че в сряда срещу четвъртък е имало жесток побой между две ромски семейства в Девин. Напреженето избухнало заради постове във Фейсбук и ТикТок. 18 души бяха задържани в ареста след сбиване между фамилиите Бадеви и Кирови.

Днес представители на фамилията Бадеви се включиха от Девин в сутрешния блок на bTV. Там те говориха, че искат изселване на Кирови.

Докато едните изразяваха недоволството си, се случи нещо безпрецедентно. В ефир един от тях реши да покаже 180 лични карти, събрани в черен найлонов плик. В бързината той обаче изпусна част от тях на земята.

Заради многото събрани лични документи журналистът го попита защо са събрани като нямат право да правят така и свързано ли е това с предстоящите избори на 2 април.

„Знам, че е нарушение, но си има други хора, където си ги събират. Ние тука за два часа ще ги направим, а после ще си ги раздадем. Заради подписката за изселване са събрани“, побърза да се защити представителят на фамилия Бадеви.

„Не е заради изборите, то си имаше масов бой. Ние не искаме побоища, не искаме да се бием, искаме културно да си изкараме живота – прекрасно е тука в Родопите“, заяви мъжът.

Дали въпросните 180 лични карти наистина са събрани заради някаква подписка и има ли връзка това с изборите така и не стана ясно.

Но от отсрещната страна, от фамилия Кирови точно в това ги обвиниха.

 „Иска от нас карти и ни дава по 20 лева Серго Ковачев. Той се занимава с тези работи сега, като има избори;. Не знаем за кого ги събира – за който му дава, който му хвърля“, коментираха от фамилия Кирови.

„Аз съм цял свидетел. Доскоро мой братовчед нямаше 30 години лична карта. Даде му 300 лева, отиде в общината, че имал някакви хора и му изкара лична карат. 300 лева му е дал пари пред очите ми“, допълни човекът, от чието видео в социалните мрежи тръгва и конфликтът.  

„Щял да ме праща в болницата за 20 дни и ми показва меч, сабя. Иска да идва с нея да ме заколи и аз се включих в неговия лайф и му казах: „Щом си решил – заповядай“, разказа Рачо Бадев.

„Първо Рачо Бадев се е заканил за мен, че ще ме прати мен в кома и аз, след като изпих 50 грама ракия, казах, че ще го пратя. Счупиха ми камиона. Двамата братя бяхме задържани за 24 часа. Едно дърво съм взел, а в техните ръце имаше брадви, колове, лопати и кирки, пред полицаите започнаха да хвърлят“, коментира Атанас Киров.   

Още по темата: 

И в Девин като Казанлък: Бой между две фамилии, няколко ареста

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com