Прокуратурата възложи на Боил Банов проверка на колекцията на Божков

1257
Прокуратурата възложи на Боил Банов проверка на колекцията на Божков
Снимка: МВР

Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери и изясни обстоятеслтвата по произхода, придобиване, идентифициране и регистрация на предметите, стопанисвани и изложени в музей от Фондация "Тракия". Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение. Проверката е разпоредена след като Върховната административна прокуратура се е самосезирала и трябва да завърши в срок от 2 месеца.

Ето и цялото съобщение:

Бивш наш посланик в Дубай намекна, че едва ли Васил Божков е държан под ключ в ОАЕ

Не може Васил Божков да има имунитет в Дубай, защото си е купил имот в ОАЕ. Това заяви бившият ни посланик в Дубай Милен Керемедчиев. ...

"В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца."

Васил Божков не е арестуван, обяви бивш наш консул в Дубай

Бизнесменът Васил Божков по-скоро е задържан, отколкото арестуван в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Причината се корени в липсата н...

Actualno.com припомня, че преди дни прокурори вечи лица и реставратори влязоха в НОВЕ Холдинг, за да описват предметите от колекцията на Васил Божков. От Министерство на културата съобщиха, че категорично към момента няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Васил Божков: "В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", съобщи Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в министерството. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Нищо няма да се изнася от колекцията на Васил Божков. Това беше лаконичният коментар на председателя на фондация „Тракия” Кирил Христосков тогава. ВИЖТЕ ТУК.

Експерт от Националната художествена галерия обаче заяви точно обратното. От думите на изкуствоведът и пресаташе на НХГ Весела Радоева стана ясно, че по време на акцията от експертите на галерията е искано единствено да помогнат с експертна оценка как най-безопасно да се опаковат, транспортират до хранилище на НХГ. Подготовка за действие, защото: "Съвсем малка част - една кола или колко, има вече донесени в галерията", призна тя още пред БНТ. ВИЖТЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com